Újabb bevándorlási hullám indult el Törökország felől

Két nap alatt több mint 400 ember lépte át illegálisan a görög–török határt a szárazföldi szakaszon. Vagyis a korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem az Égei-tengeren át próbálkoznak az embercsempészek és a bevándorlók, mert nem akarnak a görög szigeteken ragadni. Akik átjutnak, indulnának tovább északra, a balkáni útvonalon. Ismét elfogtak egy nagyobb csoportot a román–magyar határon is – hangzott el az M1 Híradójában.

Csoportosan gyülekeztek a bevándorlók a rendőrség épülete előtt a görögországi Szalonikiben, voltak, akik az utcán aludtak. Szánt szándékkal követnek el kisebb bűncselekményeket, azt remélik, hogy akkor letartóztatják őket. Egy jogi kiskapu értelmében ugyanis a bűnügyi eljárás alá vont bevándorlók menedékjogi kérelmét gyorsabban elbírálják, mint másokét.

Hírdetés

Az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt a tiltott határátlépések száma Görögországban, vasárnap 140, hétfőn pedig 370 illegális bevándorlót állítottak elő a hatóságok. Csak márciusban több mint 1600 határsértőt fogtak el, ami hatszor annyi, mint egy évvel korábban. Sokan azonban nem a korábbi, nyugat-balkáni útvonalon indulnak tovább, egyre többen vannak, akik a magyar–román határon akarnak átszökni.

Egy 19 fős csoportot a magyar határ közelében, Tornyánál tartóztattak fel a román határőrök. Az iraki, török, szíriai és iráni menedékkérők a zöldhatáron át próbáltak először Magyarországra, majd Nyugat-Európába jutni. A román hatóságok tiltott határátlépési kísérlet miatt eljárást indítottak ellenük. Tornya környékén azóta nőtt meg a bevándorlók száma, amióta a szerb–magyar határon kerítés állja útjukat.

Kaposvár város zászlaját ajándékozta a szerb–magyar határon szolgáló somogyi rendőröknek Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Kaposvár polgármestere ezzel köszönte meg az egyenruhásoknak azt, hogy a magyar emberek éjszaka nyugodtan alhatnak, mialatt ők Magyarország határait védik. Szita Károly hozzátette, amíg nem védte Magyarország déli határát dupla kerítés, addig minden nap több tucat határsértés történt. A jogi és fizikai határzár azonban mára már megakadályozza ezt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »