Újabb beruházások: befejeződött a nagybodolyai Szent Anna katolikus templom felújítása

Újabb beruházások: befejeződött a nagybodolyai Szent Anna katolikus templom felújítása

Ami a horvátországi magyarság által használt közösségi épületeket illeti, folyamatosak a fejlesztések, így nemrég befejeződött a nagybodolyai Szent Anna katolikus templom külső és belső, valamint a szentlászlói tűzoltóotthon külső tatarozása is.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) közbenjárásával az elmúlt években több millió kúna értékben valósultak meg beruházások a horvátországi magyarság számára fontos egyesületekben, intézményekben, világi és egyházi épületek újultak meg.

A Darázshoz közeli Nagybodolyán, a Drávaszög egyik legkisebb lélekszámú településén is komoly fejlesztések történtek. Többek között befejeződött a vízvezeték-hálózat építése, megújult a tájház és a Szent Anna-templom is.

A nagybodolyaiak Szent Anna tiszteletére szentelt temploma az egyik legrégebbi a régióban. A templomot a török időkben puskaporos raktárként is használták. Egy 1782-es feljegyzésből kiderül, hogy a szilárd anyagból épített isten házát a régebbi templom helyére építették Savoyai Jenő herceg költségén. Az épületet körülvevő temető bizonyítja, hogy a falunak már a középkorban is volt temploma.

A templom felújítása pár évvel ezelőtt kezdődött, projektdokumentációjának az elkészítése és a felújítás első fázisa a magyar kormány, majd az azt követő felújítások a horvát kormány támogatásának köszönhetően valósultak meg. Ami a jelenlegi helyzetet illeti, a várdaróci Cövek asztalosműhelyben folyamatban van az új padok készítése, augusztusra készülnek el. A katolikus templom külső és belső tatarozása is nemrég fejeződött be, az épület ennek az eredményeképpen újra a település ékessége lett.

– Nagy öröm számomra, hogy a mostani nehéz körülmények ellenére is ennyire sikeresek tudunk lenni e téren is, aminek köszönhetően a horvátországi magyarság múltját és jelenét „bizonyító” egyházi épületek nemsokára teljes pompájukban fognak ragyogni. Köszönjük Magyarország és Horvátország kormányának a mellettünk való maximális kiállást és az általunk prioritásként kezelt ügyek hathatós támogatását! – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, aki hozzátette, a felújítás-sorozat legújabb „állomása” Nyugat-Szlavóniában található, Nagypiszanicán, ahol a település három temploma közül a református a legnagyobb méretű. A nagy múltú templom teljes körű felújítását szintén magyar és horvát állami támogatásból valósítják meg.

Szentlászló: méltóbb körülmények között dolgozhatnak a tűzoltók

A kelet-szlavóniai települést, Szentlászlót 1991-ben földig rombolta az ún. Jugoszláv Néphadsereg és a szerb szabadcsapatok. Az emberek 1998-ban térhettek csak vissza a falujukba, ahol azóta számos fejlesztés történt.

A HMDK mindig is nagy figyelmet fordított Szentlászlóra, ennek ékes bizonyítéka a református templom, a kultúrotthon és a vadászház felújítása, valamint az új magyar óvoda megépítése, és nagyszerű ütemben halad a HMDK-alapszervezet székházának és a honvédők múzeumának az építése is. A szervezet több ízben támogatta már a szentlászlói önkéntes tűzoltókat is, ebből pár éve egy tűzoltókocsit is tudtak vásárolni, majd a tűzoltóotthon udvara is megújult, mostanra pedig – szintén a HMDK támogatásának köszönhetően – az otthon külső tatarozása is elkészült.

A szentlászlói tűzoltó-egyesület 1926-ban alakult azzal a céllal, hogy az akkor még zömében nádas házakból álló települést megóvják egy esetleges tűzvésztől. Az egyesület kiállta az idők próbáját, és közel 100 év után is aktívan működik. A mintegy 60 tagot számláló egylet a támogatásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően most még hatékonyabban veheti fel a harcot a lángokkal, és méltóbb körülmények között dolgozhatnak.

The post Újabb beruházások: befejeződött a nagybodolyai Szent Anna katolikus templom felújítása appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »