Újabb barátságtalan lépés a Wizz Airtől

Újabb barátságtalan lépés a Wizz Airtől

Ismét szigorított a kézipoggyászokra vonatkozó szabályain a magenta diszkont-légitársaság. Elsőbbségi pótjegy nélkül minden kisbőrönd a repülő hasában utazik, és másik, kis méretű táska felvitele tilos. De mi lesz a személyes tárgyakkal, laptoppal, gyógyszerrel? Értesüléseink szerint hamarosan újabb módosítás várható.

Megint csavart egyet a kézipoggyász-szabályozáson a Wizz Air: bár az uniós előírások szerint kötelező volt lehetővé tenniük a gurulós kisbőröndök ingyenes utaztatását – emlékezetes, hogy éveken át a magyar gyökerű cég volt az egyetlen, amely pénzt kért ezért –, de ennek a rendszernek a bevezetésekor két megszorítást tett.

Az egyik, hogy csak egy kézipoggyász vihető fel ingyen (vagyis a korábban engedélyezett kis kézitáska, amely befér az ülés alá, már nem, ellentétben a Ryanairrel, ahol mindkettőre lehetőség van), a másik, hogy a gurulós bőröndöknek csak egy része utazhat a fedélzeten, a légitársaság egy ponton azt mondhatja, hogy a többit már a raktérbe irányítja. Az újdonság az, hogy most már minden kisbőröndöt a csomagtérbe küldenek, hacsak az utas nem váltott priority, azaz elsőbbségi beszállást lehetővé tevő pótjegyet.

Ennek ára 5-12 euró személyenként és utazásonként, előre megváltva. Ez a három-négyezer forint első pillantásra nem tűnik soknak, de egy valóban olcsónak számító, egy irányba tízezer forint körüli jegyárat már jelentősen megdrágít. Ennél is nagyobb probléma, hogy mi történne, ha az utasok többsége úgy döntene, hogy ezzel a pótjeggyel megvásárolja a nyugalmat a beszállásnál? Miféle elsőbbség az, ami csaknem mindenkire vonatkozik? A legnagyobb probléma azonban az, hogy azok, akik továbbra is csak a repülőjegyet veszik meg, nehezen megoldható helyzetbe kerülnek.

A csomagot elveszik tőlük a beszálláskor, és a leszállást követően, a repülőtéri csomagkiadó szalagon találkozhatnak vele ismét. A személyes tárgyak, iratok, értékek, érzékeny elektronikai eszközök, gyógyszerek azonban nem utazhatnak a csomagtérben, részben mert bajuk eshet – a reptéri csomagdézsmáló maffia működéséről magunk is több alkalommal írtunk már –, részben mert szükség lehet rájuk az út során. Ezeket azonban nem lehet betenni egy kis méretű táskába és abban felvinni a fedélzetre, mert a légitársaság poggyászszabályzata ezt tiltja.

Hírdetés

A Wizz Air honlapján a személyes tárgyakkal, értékekkel kapcsolatban az áll, hogy az utas „kiveheti a kézipoggyászból és a fedélzetre viheti őket, de nem lehet nála még egy táska. A fontos személyes tárgyakat, például a gyógyszereket magával viheti az utastérbe. A személyes tárgyak összesített mérete nem haladhatja meg a 40×30×18 centimétert.”

Ebből az következik, hogy a tisztelt utas a kezében tartva, a fülére akasztva vagy az orrán egyensúlyozva magával viheti a kis méretű kézitáskába való dolgokat, de táska nem lehet nála. Képzeljük el azt a helyzetet, amikor az utasok a repülőgép lépcsőjén vagy a gépen az ülések közötti folyosón úgy várnak a helyük elfoglalására, hogy tele van mind a két kezük ezzel-azzal.

Nem úgy tűnik, hogy ez életszerű vagy gyorsítaná az üzletmenetet – amire a légitársaság gyakran hivatkozik. A Wizz Air kommunikációját végző ügynökség munkatársa a Magyar Idők kérdésére elismerte, hogy nem könnyű betartani a cég legújabb poggyászszabályzatát. A szóvivő szerint rövidesen, néhány héten belül módosítás várható.

Jámbor Gyula – www.magyaridok.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »