Újabb bábjáték babáknak (Cimborák Bábszínház)

Újabb bábjáték babáknak (Cimborák  Bábszínház)

Egyéves kortól ajánlják az alkotók a Cimborák Bábszínház legújabb, Csillagpalota című babaszínházi előadását, melynek bemutatójára ma 18 órától kerül sor a Bábsúdióban. Az új produkcióról annak rendezőit – Benkő Évát és Péter Orsolyát –, valamint a zeneszerző Orbán Ferencet kérdeztük.

„Mindannyiunkban benne van az élet magja. Mi magunk is azokból az elemekből vagyunk megalkotva, mint a hegyek, folyók, felhők és csillagok. A tűz, a víz, a föld és a levegő ereje adja a mi életünk minőségét is: magocskákként kúszunk a fény felé mi is” – áll az előadás ajánlójában. A játék során négy magocskát segítenek a tündérek, hogy azok megtapasztalják a növekedés természetét és a létezés örömét. A különböző koreográfiákkal körített megzenésített versek, mondókák, népi játékok és dalok mind-mind e magocskák fejlődését szolgálják az előadásban.

A rendezők szerint a Csillagpalota című bábos játék „az életük hajnalán lévő kis nézők” számára teremt megfelelő környezetet a színházzal való ismerkedéshez, szeretnének együtt töltött minőségi időt biztosítani általa a kisbabáknak és szüleiknek. Mint lapunknak elmondták, sok kép- és hanghatás éri a nézőket az előadásban, és bíznak benne, hogy néhány mondókát, éneket is magukkal visznek majd a kicsik és nagyok egyaránt.

Hírdetés

Péter Orsolya emlékeztetett, hogy 2018-ban már készítettek egy hasonló babaelőadást Benkő Évával Tündérek tenyerén címmel, melyet kilenc hónapos kortól ajánlottak, és annak akkora sikere volt, meg akkora igény volt rá, hogy úgy érezték, ismét meg kell szólítaniuk a legkisebbeket is. Azóta frissült a társulat, velük készült ez a mostani előadás. A társulatvezető arról is mesélt, hogy míg az előző babaelőadás interaktív játék volt, ez a mostani közelebb áll a színházi konvenciókhoz, már a legkisebb kortól szoktatni szeretnék a színházhoz a gyerekeket.

Kérdésünkre, hogy rendezőkként hogyan tudnak együttműködni, Benkő Éva kifejtette, hogy valójában nem nehéz nekik a közös munka, hisz hasonló az értékrendjük, teljesen egyetértenek abban, hogy mit kell közvetíteni egy ilyen előadásnak. Mint mondta, olyan egyetemes motívumokkal díszítették a játékteret, amelyek a színészi játéktól függetlenül is beszédesek, erősítik az öröm, harmónia érzését a nézőben. Péter Orsolya hozzátette: az előadással valójában azt szeretnék hangsúlyozni, hogy már a születésünk előtti időktől fogva különbözőek vagyunk, de ez így van rendjén, az önazonosság megtalálása az egyik legfontosabb dolog az életünkben.

Találkozásokból és „hangszeren való elmélkedésekből” állt számára ez a próbafolyamat – mondta lapunknak Orbán Ferenc zeneszerző. Mint kifejtette, valójában nem érzi nagy kihívásnak megszólítani az egyéveseket, mert hasonló korú kisgyermeke lévén, napi rutinja van ebben, otthon is elég gyakran előkerülnek a hangszerei. Inkább az jelentett komolyabb kihívást számára, hogy zeneszerzőként szerves részévé váljon az alkotófolyamatnak, hozzá tudjon adni valamit a produkció hangulatához a zene által.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »