Újabb aggastyán SS-katonát állítanak bíróság elé Németországban

Újabb aggastyán SS-katonát állítanak bíróság elé Németországban

93 éves korában bíróság elé állítják Bruno Deyt, aki az ügyészség vádja szerint tömeggyilkosságban volt bűnrészes. A néhány éve átírt német törvények szerint ma már ehhez elég, ha jelen volt a területen.

Dey 1944-45 között a mai Lengyelország északi részén található Stutthof koncentrációs táborában szolgált, ahol „része lehetett” az ott kivégzett 5230 rab halálában.

Dey azt elismerte, hogy a táborban szolgált, és tudomása volt az eseményekről, de azt tagadja, hogy maga is részt vett volna benne.

Hírdetés

Mint minden ilyen alkalommal az elmúlt időszakban, most is megjegyzik, hogy mivel az úgynevezett „holokauszt” már több mint hetven éve történt, Dey tárgyalása lehet az egyik utolsó, amin a népirtásért személyesen felelős elkövetőt vonhatnak felelősségre, aztán mindig találnak egy újabb matuzsálemet.

A vád szerint Dey ötezer ember haláláért azért felelős, mert részt vett az „elviselhetetlen tábori körülmények kialakításában és fenntartásában”. Kétszáz ember elgázosításával és 30 tarkón lövésével is vádolják. A vád szerint az akkor 17 éves Dey „tudatosan támogatta” a zsidó foglyok lemészárlását. Bár Dey már 93 éves, mivel a bűncselekmény idején még nem töltötte be a 21-et, az ügyét a fiatalkorúak bírósága tárgyalja.

Az ügyészség 2016-ban kezdte vizsgálni Deyt, miután előkerült SS-egyenruhája és az aláírása a stutthofi tábor iratain. Az ügyészség csak azután indított nyomozást, hogy abban az évben egy bíróság megváltoztatta azt az 1969-es ítéletet, amely szerint csak azért nem lehet valakit felelősségre vonni, mert Auschwitzban szolgált. 2016-ban egy német bíróság precedens értékű ítéletében bűnösnek mondta ki Oskar Groeninget, az auschwitzi tábor könyvelőjét abban, hogy „bűnrészes volt 300 ezer zsidó lemészárlásában”. A bíróság akkor úgy ítélte meg, hogy a bűnösség kimondásának nem feltétele az, hogy a vádlott személyes részvételét is bizonyítsák a gyilkosságokban.

A büntetőeljárás megindítása ennek ellenére nem garancia arra, hogy el is ítéljék az egykori SS-katonát. 2018-ban egy másik idős gyanúsított, a 95 éves Johann Rehbogen perét a vádlott megnyomorított egészségi állapota miatt határozatlan időre fel kellett függeszteni, ez a „veszély” most is fennáll.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »