Újabb 2,7 milliárd a költségekre

Lassan a végéhez közeledik az idei, felejthetetlen Holokauszt Emlékév, de hogy az utolsó hónapokban se maradjunk magas minőségű, mondhatni hiánypótló programok nélkül, Lázár János miniszter úr szeptember végén, a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén (ZSKK) még felajánlott Mazsihisznek az eddigi támogatásokon felül egy újabb, 2,7 milliárd forintos tételt a felmerülő költségekre. Csakhogy minden biztosan flottúl menjen.

Azonban – mint mára már kiderült – a történetbe egy egész piciny kis zsidó piszok hullott. 

Lázár János és Tordai Péter

A ZSKK ülését követően ugyanis a résztvevők, Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökének vezetésével arról döntöttek, hogy nem újabb megemlékezéseket szerveznek, hanem a nagy vitákat kiváltó Sorsok Háza helyett a hitközséghez tartozó Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában rendeznek be egy másfajta, az együttélésre koncentráló kiállítást a pénzből. Eddig még aránylag rendben is ment minden, de Tordai az ülés után ”véletlenül” elfelejtette tájékoztatni a BZSH többi vezetőjét, így Schwezoff Dávidot is a fejleményekről, aki félve, hogy kimarad az osztásból, egy, a hitközség tagjainak írt levelében kicsit megbillentette a bilit és azt kezdte el fejtegetni, hogy Tordai milyen saját kis bizniszt akart kihozni a beruházásból.

Hírdetés

„Tordai úr egészen addig nem konfrontálódott velem nyíltan, amíg remélte, hogy „jóindulatáért” cserébe kicsit oldalra nézek, ha mutyit találok. De annak idején a megválasztásom egyben felkérés és felhatalmazás is volt, hogy a BZSH átláthatatlan hatalmi-pénzügyi dzsungelében rendet tegyek.” – mondta Schwezoff azután, hogy a napokban kirobbant a lenyúlási botrány.

A bili-lötyögtetésre természetesen azonnal jött a válasz. Tordai, akit eddig nem nagyon zavart Schwezoff Dávid transzvesztita előadós és katolikus kántoros múltja, most hirtelen megvilágosodva lemondásra szólította fel az ügyvezetőt mondván a „bizonytalan és zavaros előélete árt a magyarországi zsidóság presztízsének”.

Azt pedig csak halkan érdemes megjegyezni, hogy arról ma már egyik metélt sem beszél, hogy a Mazsihisz még a februári közgyűlésén arról határozott, hogy a Szabadság téri megszállási emlékmű és a Sorsok Háza körüli viták miatt nem vesznek részt a holokauszt-emlékév eseményein és nem használják fel a felajánlott kormányzati összegeket.

De ez a kis apróság ma már a ködbe vész. 2,7 milliárd, az 2,7 milliárd. Elvek ide, kimondott szavak oda, megvan annak a kis pénznek már a helye, meg a gazdája is. Természetesen szigorúan a kegyeletteljes holo-megemlékezések jegyében.

Így megy ez.


Forrás:radicalpuzzle.blogspot.com
Tovább a cikkre »