Újabb 1300 milliárd: Ennyi pénzt menekíthetett ki gyémántban a Fidesz arab számlákra

Újabb 1300 milliárd: Ennyi pénzt menekíthetett ki gyémántban a Fidesz arab számlákra

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az FBI gyanúja szerint az említett férfi is része volt annak a láncnak, melyen keresztül az elmúlt években az 1300 milliárd forint körüli összeg arab bankszámlákon landolt.

Az amerikaiak gyanúja szerint a hihetetlen összeg a nyertes uniós pályázatok “alkotmányos költsége”, a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék volt.

Az összeget jellemzően az MKB-ból, esetenként pedig más, a Fidesz-kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel, készpénzben, majd a futárok (ilyen volt az FBI felügyelete alatt álló férfi is – a szerk.) gyémántban vagy a havalán keresztül külföldre vitték.

Az FBI gyanúja szerint a pénz egy része strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva érkezett vissza Magyarországra, ahol luxusszállodákat, kastélyokat és egyéb ingatlanokat vásároltak belőle.

A tengeren túli hatóságokat azért zavarja ez az illegális ügyeskedés, mert a nemzetközi terrorizmust is a havalán, valamint ahhoz hasonló megoldásokon keresztül finanszírozzák.

A lap úgy tudja, hogy az amerikai hatóságok a magyar férfi vallomása alapján konkrét nyomozati cselekményeket is kértek a magyar hatóságoktól, de 30 nap után azt a választ kapták, hogy itteni kollégáik nem találtak bűncselekményre utaló nyomot.

A magyar férfit egyébként az itthoni hatóságok is körözik jelentős összegű pénzmosás gyanújával, ám a magyar nyomozók még csak a kihallgatás lehetőségével sem éltek.

Amerikai információk szerint még ketten működtek közre futárként az uniós pénzek Magyarországról való kicsempészésében – ők a nagy mennyiségű készpénzt a megbízó utasításai szerint üres bécsi lakásokban tették le, 5-6 millió eurós, vagyis csaknem kétmilliárd forintos összegben.

Ha ez igaz, akkor érthető, hogy az Igazságügyi Minisztérium miért vétózta meg tavaly tavasszal, hogy a Fővárosi Főügyészség több, csalás és pénzmosás elkövetésével vádolt magyar állampolgár kiadjon az Egyesült Államoknak – köztük valószínűleg a fent említett másik két futárt is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »