Új világ köszöntött az izlandi nőkre

Szigorú törvény lépett életbe a nők diszkriminációjának megszüntetése érdekében, ez azonban nem váltotta ki minden érintett tetszését.

Életbe lépett január 1-vel a világ első olyan törvénye, amely megtiltotta a férfiak és nők közötti egyenlőtlen bérezést. Az új izlandi szabályt megsértő munkáltatókat pénzbüntetéssel sújthatják a szigetországban – írja a Wirtschafts Woche gazdasági hetilap. A törvény egyaránt vonatkozik a 25 munkavállalónál többet foglalkoztató cégekre és a kormányzati szervekre is.

Hírdetés

A Wirtschafts Woche cikke szerint az új jogszabály határidőt szab a munkáltatók számára, melynek leteltéig igazolniuk kell, hogy megszüntették munkavállalóik megkülönböztetését.

Az egyenlő bérezésről szóló törvény nem váltott ki osztatlan elismerést az izlandi hölgyek körében. Néhány parlamenti képviselőnő bírálta ugyanis azt a rendelkezést, hogy csak a 25 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatokra vonatkoznak az új előírások. Ezenkívül kifogásolták azt is, hogy a szabályozás nem oldja meg a részmunkaidős foglalkoztatás problémáját sem. Mint sok más országban ugyanis, sok izlandi nő csak részmunkaidőben dolgozik, mivel gondoskodnia kell a gyermekeiről.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »