Új vezető az amerika médiahatóság élén

Új vezető az amerika médiahatóság élén

Ajit Pai lesz az amerikai médiahatóság, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) új vezetője, miután Donald Trump elnök tegnap őt nevezte ki a testület élére – jelentette a brit közszolgálati BBC. Jogvédő szervezetek azonnal aggodalmukat fejezték ki Pai miatt, mondván, a már eddig is FCC-tag 44 éves új vezető érkeztével még nagyobb feszültségek lesznek az internet semlegességének témakörében.

Hírdetés

A netsemlegesség lényegében arra kötelezi a szolgáltatókat, hogy tegyék lehetővé, mindenki azonos feltételek mellett juthasson hozzá mindenhez a világhálón, azaz a nagyvállalatok ne nyomják le az innovatív kisméretű, kezdő cégeket. Obama nyolc éve alatt sok vita volt a kérdésről, az akkor demokrata többségű FCC-t is sokat támadták azért, mert úgy vélték, a nagyvállalati lobbit támogatják, s így sérül a netsemlegesség elve.

Az amerikai médiahatóság egyébként nagy huzavonát követően még 2015. március elején elfogadott egy, a témakört szabályozó regulát, amit Pai nem támogatott. Szerinte ugyanis a jogszabály épp az amerikai alkotmány vallás-, szólás- és sajtószabadságra vonatkozó egyes kiegészítéseire jelent veszélyt. Külön érdekes, hogy az új vezető tavaly támogatta az AT&T és az új elnök legnagyobb kritikusának számító CNN hírtelevíziót is a portfóliójában tudó Time Warner fúzióját, miközben Trump jelezte, ő nem híve az ilyen nagy kommunikációs cégek összevonásának.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017. 01. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »