Új útvonalakat keresnek a migránsok

Új útvonalakat keresnek a migránsok

Új útvonalakat keresnek a migránsok a balkáni útvonal nehézségei miatt. Görögországba, a pireuszi kikötőbe továbbra is ezrek érkeznek a szigetekről – ők továbbra is Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutnak Magyarországra vagy Szlovéniába, ahonnan a cél Németország vagy Svédország. Emellett azonban néhány ezren inkább Törökország északi részén, a szárazföldön át akarnak Görögországba jutni, itt azonban a török határőrség állja útjukat.

Az esti órákban a korábbi gyakorlatnak megfelelően buszok viszik a menekülteket a vasútállomásra, ahonnan Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül akarnak eljutni Németországba vagy Svédországba. Pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága arra hívta fel a figyelmet, hogy a migránsok száma tovább emelkedik a következő napokban, az útvonalak azonban a határzárak miatt egyre változatosabbak.

Hírdetés

Törökországból például már nemcsak a tengeren, de a szárazföldön is megpróbálnak Görögországba jutni. A határ közelében lévő Edirnénél több ezren próbáltak átjutni görög földre, a török hatóságok azonban ezt megakadályozták. A migránsok többségét északára egy közeli stadionban szállásolták el, körülbelül ezren azonban úgy döntöttek, hogy addig nem mennek le az útról, amíg át nem engedik őket a határon.

Ebben az évben eddig több mint 470 ezren keltek át a Földközi-tengeren Európa felé, a balkáni útvonalat több százezren választották.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »