Új szimbóluma van az Iszlám Államnak

Új szimbóluma van az Iszlám Államnak

Angolul beszél, brit akcentussal, az Iszlám Állam új videóján pedig öt állítólagos kémet végez ki. Jihadi Johnnak utódja akadt.

Öt állítólagos brit kémet gyilkolt meg az Iszlám Állam most közzétett videóján egy brit akcentussal beszélő férfi – számolt be róla a The Washington Post. És bár a videó hitelességét egyelőre nem erősítették meg, a The Daily Telegraph már címlapján is hozta: felbukkant Jihadi John utódja.

Jihadi John azonosítása

A Jihadi Johnként ismert Mohammed Emwazit egy amerikai légicsapás ölhette meg novemberben. Tavaly februárban épp a The Washington Post számolt be róla, hogy Emwazi lehet a figyelem középpontjába került terrorista, aki feltűnt a James Foley fotóriporter lefejezését dokumentáló videón is. Emwazi egy tehetős brit családban nőtt fel Nyugat-Londonban és programozói diplomát szerzett. Négy éve, 2012 környékén utazhatott Szíriába, később pedig csatlakozott az Iszlám Államhoz. A Jihadi John nevet néhány korábbi túsza adhatta neki.

Az Iszlám Állam több kivégzős videójában is feltűnt Emwazi, és mindegyiken teljesen feketébe volt öltözve, szeme és orra kivételével az egész arcát elfedő maszkkal. A kuvaiti születési férfi korábban kevés nyomot hagyott a közösségi médiában, de akik ismerték, arról számoltak be: jobbára udvarias volt, szeretett divatos ruhákba öltözni, de ragaszkodott az iszlám tantételeihez is. Egy tanzániai szafari tervbe vétele után kezdhetett radikalizálódni, már azután, hogy diplomát szerzett a Westminsteri Egyetemen.

James Foley 2014-es meggyilkolásakor egy ideig azt feltételezték, hogy az egykori londoni rapper, Abdel-Majed Abdel Bary („L. Jinny”) lehet Jihadi John. Tavaly júliusban már azt jelentették, hogy Bary Törökországban lehet és menekültnek álcázhatja magát, miután megszökött az Iszlám Államtól.

A brit miniszterelnöknek üzent

Hírdetés

A most megjelent videót a SITE hírszerző csoport tette közzé először, és egy másik, hasonló férfi látható rajta. Ő közvetlenül a brit miniszterelnöknek, David Cameronnak üzent. A The Guardian szerint úgy tűnik, szándékosan igyekeztek hasonló videót készíteni, mint amilyenek a Jihadi John szerepeltetésével közzétettek voltak: a felvételen a maszkot viselő, feketébe öltözött férfi ugyanazt az üzenetet ismételgeti. A terrorista Emwazihoz hasonló taglejtésekben is beszél, és a fegyverét rázza, amikor a szíriai brit légicsapásokra utal. „Csak egy félkegyelmű merészelhet háborút viselni a föld ellen, ahol Allah törvénye uralkodik” – fejtette ki a dzsihadista. Mint mondta, folytatják a dzsihádot, határokat fognak ledönteni, és egy nap elfoglalják Nagy-Britanniát is, ahol bevezetik a saría törvényeit. A férfi egyúttal a Fehér Ház rabszolgájaként utalt Cameronra.

Felbukkant egy kisfiú is

Az üzenet után következik a videón a mészárlás: a terrorista a narancssárga kezeslábasokban a sivatagban térdeplő embereket hitehagyottaknak nevezte, ellenséges kémeknek, majd agyonlőtte őket. A videó végén egy hat-hét év körüli fiú beszél, szintén brit akcentussal. „Meg fogjuk ölni mindenütt a kafírokat [hitetleneket] – jelentette ki a kisgyerek.

Elbuktak, ezért terelnek…

A The Guardian szerint az áldozatok 25 és 40 közöttiek, hárman közülük Rakkából valóak, egyikük pedig aleppói. Az Iszlám Állam szerint az áldozatok az ISIS tevékenységéről tudósítottak. A Wall Street Journal forrása szerint a terroristacsoport arra használhatja a videót, hogy elterelje a figyelmet a legutóbbi iraki katonai kudarcairól. A szervezet az elmúlt hónapokban több várost is elbukott az országban.

…sikeresen

Novemberben többen is kétségbe vonták, hogy Jihadi John halála jelent-e bármit is, a korábbi CIA-ügynök, Patrick Skinner pedig erre azt válaszolta az al-Dzsazírának: a férfi az ISIS szimbóluma volt, és ezt a szimbólumot sikerült félreállítani. Most úgy tűnik, a szervezet gyorsan gondoskodott szimbólumának helyettesítéséről.

A BBC arról számolt be, hogy a brit hírszerzés már dolgozik is a terrorista azonosításán. Hangelemzőket is ráállítottak a videóra, így próbálva fényt deríteni arra, kicsoda Jihadi John utódja. David Cameron kétségbeejtő anyagnak nevezte a felvételt, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a szervezet egyre veszíti el területeit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »