Új szakaszába lép a koronavírus-járvány Magyarországon

Új szakaszába lép a koronavírus-járvány Magyarországon

A járvány Magyarországon újabb szintre lépett, újabb szakaszba lépünk. Az első befejeződött, ebben egyedi megbetegedések voltak, kis közösségekben adták át a fertőzést. A következő napokban jön a csoportos fertőzések szakasza. Ebben már nem lehet megmondani pontosan, hogyan történt a fertőzés – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hasonló lesz, mint az influenzajárvány.

Már vannak olyan megbetegedések, amelyeknél nem lehet feltérképezni, hogy ki kitől kapta el a betegséget. Egy láthatatlan ellenséggel kell szembe szállni. Mindenkinek erőfeszítést kell tennie. Más lesz az életünk, mint eddig volt. Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, ezt szolgálják a kormányzati intézkedések is. A legfontosabb, hogy aki teheti, maradjon otthon.

Minden emberi kontaktus veszélyforrás. Különösen az időseket fenyegeti veszély, ezért azt kérik, hogy maradjanak otthon. Akit a családja nem tud segíteni, ott az önkormányzat tud segíteni. Személyesen ne menjenek az orvosi rendelőkbe. A 65 év feletti egészségügyi dolgozókat hátrébb vonják, telefonon számítanak a tapasztalatukra – mondta Müller Cecília, és azt javasolta, aki nincs jól, telefonon forduljon orvoshoz. A nagyszülők látogatását halasszák el, és a tömegközlekedést is mellőzze, aki tudja. A személyes higiéné betartása rendkívül fontos, különös figyelemmel a kézmosásra. A szemhez, szájhoz nem szabad nyúlni, mert a nyálkahártyán keresztül fertőz a vírus.

Hírdetés

A maszk használata egészséges embernél nem szükséges – figyelmeztetett a tiszti főorvos. Aki külföldről jön haza, vonuljon kéthetes önkéntes karanténba, A különösen járványos területekről érkezőkre a hatósági karantén vár. A járványt megpróbálják ezekkel az intézkedésekkel a fertőzés görbéjét elnyújtani. Lakatos Tibor, az operatív törzs szóvivője elmondta, hogy a térséget elérte a fertőzés, ezért volt szükség a miniszterelnök által bejelentett óvintézkedésekre. A vendéglátóhelyeken 15 óra és másnap 6 óra között tilos lesz tartózkodni.

Meg fogja tiltani a kormány a zenés-táncos rendezvényeket. Kivéve a polgári házasságkötés és a temetés. Elrendeli a sportrendezvények nézők nélküli megtartását. A mozik, a színház, a múzeumok, a könyvtárak látogatása is tilos lesz. Az üzletek nem tarthatnak nyitva 15 és 6 óra között, kivéve az élemiszer-üzleteket, patikákat, illetszerboltokat, beniznkutakat. A szabályok megszegése szabálysértés, és az összege 500 ezer forint. A rendőrség ellenőrzi a korlátozó rendelkezéseket.

A kormány elrendeli, hogy Kásler Miklós vegye nyilvántartásba az orvosi végzettséggel rendelkezőket, illetve az ilyen képzésben részesülőket, ők bevonhatok a járvány elleni védekezésbe. A rendőrség negyven olyan embert találtak, akik nem tartották be a hatósági ház karantén szabályait. Külföldről mostantól nem léphetnek Magyarország területére külföldi állampolgárok. Családokat nem szakítanak szét, nem magyar állampolgárságú szülők vagy házastársak beléphetnek az ország területére. A jogszabályok előkészítése folyamatban van, hamarosan kihirdetik, addig nem árulnak el újabb részleteket.

Olyan terhelésnek volt kitéve a koronavírus-honlap, hogy nem volt elérhető órákon át, most vizsgálják, hogy történt-e bűncselekmény.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »