Új szabályok a Romániába érkezőknek (Koronavírus)

Új szabályok a Romániába érkezőknek (Koronavírus)

Az országos vészhelyzeti bizottság hétfő este elfogadott határozata értelmében december 10-étől módosulnak az arra vonatkozó szabályok, hogy kik kötelesek 14 (vagy esetenként 10) napos karanténba vonulni azok közül, aki az Európai Unió tagállamaiból, az Európai Gazdasági Térségből vagy Svájcból utaznak be Romániába. A határozat több kivételt is meghatároz.

A határozat értelmében 14 nap karanténra köteles minden olyan személy, aki zöld vagy sárga zónából érkezett, és nem tudja bizonyítani oltottságát, a betegségből való kigyógyultságát, illetve nincs 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-tesztje, illetve ha piros zónából érkezett, és nem tudja bizonyítani oltottságát, vagy azt, hogy átesett a betegségen. Hetvenkét órásnál nem régebbi negatív teszt felmutatása mellett is 10 napos karanténba kell vonulnia annak a beutazónak, aki az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség vagy a Svájci Államszövetség valamely piros zónás régiójából jön Romániába, és nem tudja bizonyítani sem oltottságát, sem a betegségből való kigyógyultságát. Kivételt képeznek a fenti rendelkezések alól a 12 évnél fiatalabb gyerekek, illetve azok a 12–16 év közötti kiskorúak, akiknek negatív PCR-tesztjük van, függetlenül attól, hogy milyen besorolású országból érkeztek, valamint azok a piros zónából érkező, oltatlan, betegségen nem átesett emberek, akik kevesebb mint 3 napra jönnek Romániába (72 óránál nem maradnak többet), és negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni. Ha mégsem távoznak 3 nap után az országból, a negyedik naptól 14 napra karanténba kell vonulniuk. Szintén nem érintik az új rendelkezések az átutazóban levő személyeket, ha 24 óránál többet nem tartózkodnak Románia területén.

Hírdetés

A kivételek közé tartoznak még a Magyarországról vagy Bulgáriából Romániába érkező határmenti munkavállalók, valamint a két országban dolgozó román állampolgárok, akik az országba való belépéskor igazolják a munkaviszonyukat, tanulás, vizsgázás, tanulmányok elkezdése vagy lezárása céljából határon átkelő tanulók vagy egyetemi hallgatók, illetve kísérőik (ha kiskorúról van szó), sportversenyek résztvevői vagy kulturális rendezvények, előadások szereplői és a hozzájuk tartozó munkacsoport, a 2,4 tonnás vagy annál nagyobb megengedett össztömegű áruszállító gépjárművek vezetői, valamint a maximum 9 ülőhellyel rendelkező, utasokat szállító gépjárművek vezetői, a Romániának gyorsított eljárással kiadott vagy visszatoloncolt személyek, illetve a diplomaták, külképviseletek tagjai. Az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térségen vagy a Svájci Államszövetségen kívül eső országokból érkező személyeknek 14 napos karantént ír elő a határozat, ha nem tudnak egy 48 órásnál nem régebbi negatív PCR-tesztet felmutatni.

Az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térségen vagy a Svájci Államszövetségen kívül eső országokból érkező személyeknek, ha nincsenek beoltva és nem tudják igazolni, hogy átestek a betegségen, az ország besorolásától függetlenül 48 órásnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk, majd 10 napra karanténba kell vonulniuk. A felsorolt kivételek ebben az esetben is érvényesek.

Az új szabályok január 8-ig maradnak érvényben.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »