Új sportág hódít a magyar iskolákban, óriási versenyelőnye van

Új sportág hódít a magyar iskolákban, óriási versenyelőnye van

Sosem találja ki a kedves olvasó, melyik a második legtöbb igazolt versenyzővel bíró sportág az Amerikai Egyesült Államokban. Segítünk, nem a baseball, a kosárlabda vagy a jégkorong, amelyek nézettségben az amerikai futball mögött sorakoznak. Hanem az ultimate frizbi, hivatalos nevén a repülő korong vagy csapatfrizbi, összesen ötmillió igazolt játékossal. (Hétmillió versenyző van világszerte.)

Egy hét a hét elleni sportról van szó, amelyet egy 100-szor 37 méteres területen játszanak, a borítás lehet fű és műfű is. A szabályok szerint a támadó, vagyis a korongot birtokló csapatnak a kétszer ötven perces játékidő során minél többször a célzónába kell juttatnia a játékszert. Akinél a frizbi van, nem futhat, csak passzolhat. Ha a korong földet ér, vagy a védekező csapat a levegőben megszerzi, ő támadhat. A játékosok nem ütközhetnek. Nem elhanyagolható tényező, hogy külön férfi-, női és vegyes csapatok is indulhatnak a világversenyeken és az országos bajnokságokban.

Egy kis kedvcsináló a 2017-es Világjátékokról, az ausztrál-lengyel összecsapásról: 

Kevesen tudják, de idehaza már az 1990-es években megjelentek a pályákon a sportág képviselői; a Magyar Frizbiszövetség, mai nevén Magyar Repülőkorong-szövetség 2004-ben jött létre. Egészen a közelmúltig zömmel a parkokban vagy épp a Balaton partján űzött szabadidős tevékenységként tekinthettünk a frizbire, de úgy tűnik, komoly változás állhat be a sportág megbecsültségében.

http://mno.hu/

Hírdetés

– Mintegy hatvan általános iskolában és tíz-tizenöt középiskolában frizbiznek már itthon napi szinten testnevelésórán a gyerekek. Óriási versenyelőnye a sportágnak, hogy nem igényel komoly anyagi befektetést, hiszen egy nadrágon és mezen kívül csak stoplis cipőt kell beszerezni, illetve egy korongot, amit a szövetségtől jutányos áron, háromezer forintért meg lehet vásárolni – ecsetelte lapunknak a sportágban rejlő potenciált Erdősi Zoltán, a hazai szövetség (MRKSZ) elnöke.

Persze nemcsak a fenti borításokon, hanem iskolai betonpályákon és teremben is lehet játszani, így a tanórákon egyre kedveltebbé válik a frizbi. Sorjáznak a több száz fős diákolimpiák, és mivel a szövetség erőfeszítéseinek hála a frizbi kilépett a szabadidősport keretei közül, idén majd hatszáz versenyengedélyt váltottak ki, háromszor annyit, mint tavaly. A repülőkorongozók száma ezzel elérte a korfball-, a baseball- és a floorballversenyzők létszámát.

A szövetség ott akar átütő eredményt elérni, ahol a legnagyobb érdeklődés mutatkozhat erre a sportra: az iskolák segítségével növelnék tovább a népszerűséget. Az iskolákat felügyelő Klebelsberg Központ által befogadott ingyenes frizbiképzésre két hét alatt száz pedagógus jelentkezett.

Erdősiék 2019 végéig ezer frizbioktató felkészítését vállalták, 2023-ig pedig további tízezer versenyengedély kiadása a cél. Megközelítőleg ennyi igazolt hazai röplabdázó van ma Magyarországon.

Nem véletlen a nagy igyekezet: ebben az évben eldől, hogy a 2025-ös Világjátékokra már nevezhet-e a magyar válogatott, és ugyanekkor kiderül az is, hogy a 2028-as olimpia új sportágai közé bekerül-e az ultimate frizbi. Mivel az Egyesült Államokban egyedül az amerikai focisták vannak többen, az amerikai lobbi mindent megtesz majd azért, hogy Los Angelesben ott legyen a repülő korong. Egészen furcsa, egyben felemelő látványt nyújtana egy piros-fehér-zöld mezes repülő korongos csapat a nyári játékokon.

A csapatfrizbi Európában is egyre több érdeklődőt vonz. A kontinens legjobbjai a britek: a férfi- és a vegyes mezőnyben is ők nyerték a 2015-ös Európa-bajnokságot. – Kelet-Európában a lengyelek és a csehek a legerősebbek. A magyar válogatott távlati célja, hogy felzárkózzon az elithez. A mostani erősségünk alapján valahol ott állunk, mint a magyar futballválogatott, vagyis a középmezőny alján – mondta Erdősi Zoltán. A válogatottnak, amely általában a legutóbbi hazai bajnokcsapat gerincére épül, a 2019-es Európa-bajnokság lehet a nagy dobása. Erdősi elárulta, miért. – Győr városával beadtuk a pályázatunkat a rendezésre, az eredmény január végére várható.

A nemzeti csapat egyébként évente több hétvégén is együtt edz, a kerettagok az első és másodosztállyal bíró magyar bajnokságban játszanak. Tavaly óta bivalyerős lengyel, cseh és szlovák csapatok ellen is mérkőzhetnek, a legjobb magyar egyletek ugyanis részt vehetnek a V4+ (visegrádi négyek) Ultimate Liga-sorozatban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »