Új román-magyar országos botránnyá dagadt az udvarhelyi miccs -ügy

Új román-magyar országos botránnyá dagadt az udvarhelyi miccs -ügy

Az elárusítók hiányos román nyelvtudása miatt tízezer lejes (700 ezer forint) bírságot rótt ki a román fogyasztóvédelmi hatóság az egyik romániai áruházlánc székelyudvarhelyi áruházára – közölte az Agerpres hírügynökség. A fogyasztóvédelmi felügyelők azt követően szálltak ki székelyudvarhelyi ellenőrzésre, hogy a román média tág teret szentelt csütörtökön este egy magyarul nem beszélő román vásárló állítólagos hátrányos székelyudvarhelyi megkülönböztetésének.

Az esetről telefonnal készített videofelvételen az áruház büféjében kiszolgáló fiatal nő látszik, aki értetlenül viszonyul román vásárlóhoz. Utóbbi nagy hangon gyalázkodással vádolja az elárusítót. A felvételt Hans Hedrich ismert erdélyi környezetvédelmi és emberi jogi aktivista a médiamanipuláció tipikus eseteként mutatta be.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség Hargita megyei illetékese, Laurentiu Moldovan elmondta, a péntek délelőtt tartott ellenőrzés során kiderült, hogy az áruház egyik alkalmazottja egyáltalán nem beszél románul, egy másik alkalmazott pedig alig tudja kifejezni magát, ezért “a felhasználókkal szembeni nem megfelelő viselkedés” miatt bírságoltak. Azt is hozzátette: a videofelvételen látszó elárusítót pénteken nem találták a munkahelyén.

A fogyasztóvédelem illetékesei szerint 2015-ben egyszer már megbírságolták a székelyudvarhelyi áruházat, mert csak magyar nyelvű szórólapot használt. Megjegyezték: az utóbbi években több panasz is érkezett a hatósághoz, és több bírságot is kiróttak a fogyasztók román nyelvű tájékoztatására vonatkozó törvényi előírások székelyföldi megsértése miatt.

A 33 ezer lakosú Székelyudvarhelyen a lakosság csaknem 95 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Médiareakciók: a higgadtságtól a hisztériáig

Tehát orkánerejű médiabotrányt generált a videó, melyben egy román anyanyelvű vásárlót, állítása szerint etnikai alapon nem szolgáltak ki a székelyudvarhelyi Kaufland áruház miccsezőjénél. Mint azonban kiderült, szándékos provokáció áldozatául esett az áruház kiszolgálónője, és ezáltal – immár sokadjára – az erdélyi magyar közösség is. Sajtóinformációk szerint az elárusító nem azért nem szolgálta ki az illetőt, mert románul szólt hozzá, hanem mert a grillező nyitva tartása előtt jelent meg, és akkor még nem volt beüzemelve a kasszagép, sőt, miccs sem volt sütve.

A kisfilm, melyet az esti híradóban a România TV is leközölt, nyilvánvalóan nem a teljes verzió: az események nem folyamatosak, a készítő nyilván kivágott részeket a felvételből. A videó virálissá vált az interneten, majd a sajtó is felkapta: egyes orgánumok igyekeztek kiegyensúlyozottan kezelni az ügyet, mások nacionalista hisztériával reagáltak.

Hans Hedrich politológus a neuerweg.ro oldalon részletesen leírja az események kronológiáját, és levonja a következtetést, hogy „egy otromba manipulációs akcióról van szó, amely azonban, sajnálatos módon egy ártatlan személy, és közvetett módon egy egész etnikai csoport (a székelyföldi magyarok) ismételt és szándékos befeketítését eredményezi.”

Hírdetés

Ovidiu Eftimie újságíró blogján szintén rámutat a videó hamis mivoltára, ugyanakkor arról értekezik az eset kapcsán, hogy vajon milyen pszichéje lehet annak az embernek, aki eleve úgy vág neki a világnak, hogy őt az eladók káromolni fogják. „Milyen magányos lehet, milyen ijedt, milyen kicsi. Olyan, mint egy bántalmazott kutya, amely most fél az emberektől. Azt feltételezi, hogy meg fogják ütni, ha egy ember felemeli a kezét, hogy a fejét vakarja.”

Lucian Mîndruță újságíró Facebook-oldalán szintén kiemeli a Milicista fedőnevű vlogger által készített videó gyanús részleteit, továbbá saját forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a férfi negyed órával nyitás előtt érkezett a Kaufland előtti gyorsétkezdéhez, tehát az eladónő nem tudta kiszolgálni, és a pénzt se tudta elvenni tőle. A következtetés: „Az egész történet odaégett miccsre emlékeztet, és arról szól, hogyan szítsunk ellentétet a románok és magyarok között.” Vagyis provokációról van szó.

A másik oldalon a televíziók (România TV, Antena 3, Realitatea TV), a központi sajtó (Adevărul, Gândul) nagyjából egyetlen dolgot tartottak fontosnak kiemelni: hogy lehetséges az, hogy egy románt a saját országában nem szolgálnak ki, természetesen a magyarok, csak azért, mert román. Külön figyelmet érdemel a nacionalista kirohanásairól jól ismert Rareș Bogdan televíziós műsorvezető, aki a Realitatea TV csatornán futó Hatalmi játszmák (Jocuri de putere) című műsorában egy teljes órát szentelt az ügynek csütörtök este, melynek során arra is figyelmeztetett, hogy az ilyen elszigetelt esetek idővel általános jelenséggé terebélyesedhetnek a Székelyföldön, ami akár komoly konfliktusba is torkollhat.

Radu Banciu alig várta az alkalmat, hogy ismét a magyarok ellen uszíthasson

Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke a Facebook-oldalán közölte, hogy ismét feljelentést tesz Radu Banciu ellen a B1 TV élő adásában a székelyudvarhelyi esettel kapcsolatosan tanúsított provokáló hangneme miatt. Radu Banciu augusztus 31-i adásában többek között azt mondta, hogy az elmúlt húsz évben egyszer sem fordult elő, hogy valaki magyarul kérjen kenyeret például Marosvásárhelyen, és ne szolgálják ki, míg fordítva ez rendszeresen megtörténik. Ezt a megaláztatást egyetlen más országban sem tűrik a „szerencsétlenektől”, csak Romániában. Hozzátette, ha Ceaușescu idejében történt volna mindez, akkor már rég vízágyúkkal lőtték volna ki az összes magyart.

Beindultak az illetékes állami intézmények

A bírságoló brassói Regionális Fogyasztóvédelmi Igazgatóság főfelügyelője kihangsúlyozta: igen sok a gond a régióban, a románok diszkriminálása okán. Még a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Igazgatóság is akadályba ütközött, ugyanis a helyi hatóságok felszólították, hogy vegyék le az intézmény homlokzatáról Románia címerét.

A pénteki napon az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szintén reagált az ügyben: „A székelyudvarhelyi Kaufland üzletháznál bekövetkezett incidensre vonatkozó beszámolók nyomán az Országos Diszkriminációs Tanács elnöke hivatalból eljárást indított az ügyben, és megteszi a törvényes lépéseket”, áll az intézmény közleményében.

Összefoglaló: MTI / foter.ro / szekelyhon.ro / Polgárportál

MTI

 

The post Új román-magyar országos botránnyá dagadt az udvarhelyi miccs -ügy appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »