Új részletek derültek ki a magyar oltási igazolványról

Új részletek derültek ki a magyar oltási igazolványról

Hamarosan élesíthetik a rendszert, már az is megvan, ki gyártja a kártyákat.

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 2023. március 1-jéig szóló szerződést írt alá a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársasággal a védettségi igazolványok szállításáról. A szerződés keretében az ANY Biztonsági Nyomda gyártja, személyesíti meg és postai szolgáltatónak történő átadásra előkészíti a védettségi igazolványokat – közölte a társaság a tőzsde honlapján.

A Portfolio emlékeztet, hogy a védettségi igazolványok akkor is kiadható, ha valaki meghatározott időn belül gyógyult fel a koronavírus-betegségből, és ezt igazolni is képes, illetve ha az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal beoltják.

Első körben a magyar fejlesztésű, „két appos” digitális oltásigazolás és a plasztikkártya kombinációját vezetik be. A portál úgy tudja, ez a verzió élesítés előtt áll.

Hírdetés

A rendszer az EESZT-re (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) épül, vagyis az oltás után bevitt adatokból készít egy igazolást, ami elektronikusan vagy plasztikkártyán is rendelkezésre fog állni.

A plasztikkártya tartalmazni fogja

  • a nevet,
  • az útlevél számát, ha ezzel rendelkezik,
  • a állandó személyazonosító igazolványának számát, okmányazonosítóját, ha ezzel rendelkezik,
  • a védettségi igazolvány sorszámát,
  • az oltottság tényének igazolása esetén az oltás idejét, valamint a védőoltás típusát,
  • a fertőzésből történő felgyógyulás tényének az igazolása esetén az igazolvány érvényességének dátumát,
  • a fenti szerinti adatokból képzett, informatikai eszközzel optikailag olvasható adattároló kódot,
  • szöveges jelzésként „A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes”, a „Nem ruházható át”, „Az igazolványhoz kapcsolódó jogosultságok a koronavirus.gov.hu internetes oldalon ellenőrizhetők” feliratokat.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta: a pontos jogosultságokról még nem döntött a kormány, de az álláspont szerint az igazolvány a karanténszabályok alól adhat felmentést.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »