Új részletek a magyar csodatalálmányról

Új részletek a magyar csodatalálmányról

Már a szabadalmaztatás fázisában van az első magyar koronavírus-specifikus lélegeztetőgép, amelyet magyar szakemberek fejlesztettek ki vállalati–egyetemi együttműködésben a Semmelweis Egyetem orvosszakmai vezetésével.

Lorx András, a Semmelweis Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának egyetemi docense szerint a lelegeztetőgép fejlesztéséhez tulajdonképpen adott volt az egyetemnek a betegellátási tapasztalata, és ehhez kapcsolódóan kereste meg őket a Femtonics-től Rózsa Balázs fizikus, orvos, illetve Székely Imre, aki a műszaki háttér biztosítása mellett ötletgazdaként az egész projektet menedzselte. Részükről

rengeteg támogatást kaptak mind a szoftver-, mind pedig a hardverfejlesztésben, valamint a különféle fejlesztési tapasztalataikból.

Magának a lélegeztetőgépnek a kialakításakor figyelembe kellett venniük, hogy a pillanatnyi helyzetben meglehetősen nehéz lélegeztetőgép-alkatrészeket beszerezni, ezért olyan irányba próbálták terelni a fejlesztőket, hogy olyan technológiákat alkalmazzanak, amelyek más iparágakban elérhetőek, de alkalmasak egy Covid-19 betegségben szenvedő beteg légzéstámogatására – magyarázta az egyetemi docens az InfoRádiónak.

A fejlesztést egy elektromos rendszer működteti, amely sűrített levegőt, illetve oxigént használ gázforrásként. A lélegeztetőgép saját gurulós állványrendszerrel van szerelve, transzportpalackok csatlakoztathatók rá, valamint egy több mint nyolc órás működést biztosító akkumulátorral is el van látva. Tehát

akár kórházon belül, diagnosztikához, akár osztályok közötti szállításra is alkalmas

– emelte ki Lorx András.

A berendezés megtervezésekor fontos szempont volt az is, hogy az oxigénfelhasználás ne legyen pazarló, vagyis csak azt a minimális mennyiségű gázt szívja ki a kórházi hálózatból, ami aztán egyenes úton a beteghez eljut. Miután a napokra, hetekre lélegeztetőgépre kapcsolt betegek jelentős mennyiségű vírust üríthetnek, ezért egy nagy teljesítményű, ötrétegű kimeneti szűrrendszert is kapott az eszköz, amely révén gyakorlatilag

teljesen tiszta levegő kerülhet vissza a betegellátó térbe.

Hírdetés

Az egyetemi docens arról is beszélt az InfoRádiónak, a rutinszerű felhasználást egy tesztelési, valamint egy klinikai fázisnak kell megelőznie, ezt a néhány napos tesztet a mielőbb szeretnék megkezdeni. Reményei szerint inkább napokban, mintsem hetekben mérhető, hogy az első specifikus lélegeztetőképeket megkaphassák a magyar kórházak.

Könnyen gyárható nagy mennyiségben

Székely Imre mérnök, ötletgazda a Kossuth rádióban azt közölte, tíz nap alatt fejlesztették ki a működő prototípust, és újabb húsz nap alatt a gép műszaki hátterét – például a szervizelhetőségét – is kialakították. Beadták a klinikai tesztek engedélyezésére és a szabadalomra vonatkozó kérelmeket, és reményeik szerint rövid időn belül elkezdhetik a sorozatgyártást.

A Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem segítségével fejlesztette ki a gépet, amely a koronavírus miatt súlyos állapotba került betegeken is segíthet.

A szerkezetet könnyen és nagy mennyiségben lehet gyártani, kevés alkatrészből áll, kicsi, kompakt és egyszerűen kezelhető.

Rózsa Balázs fizikus, orvos az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában arról beszélt, hogy az olaszországi helyzetet látva olyan készenléti orvosi eszközt akartak készíteni, amely vészhelyzetben bevethető, alkalmazható lesz azokon a helyeken, ahol esetleg nem áll rendelkezésre elegendő hagyományos intenzív lélegeztetőgép.

A tervezéskor fokozottan odafigyeltek arra, hogy a kialakított szerkezetet

a lélegeztetésben kevésbé jártas orvosok is könnyen, biztonságosan tudják működtetni.

A nyomás- és idővezérelt lélegeztetőgép teljesíti a koronavírusos betegek ellátásánál fontos összes alapkövetelményt, a betegség különböző stádiumaiban bevethető, attól függően, milyen állapotban van a beteg – hangsúlyozta Rózsa Balázs, hozzátéve, hogy távlati céljuk továbbfejleszteni a készüléket, amely így pár hónap múlva arra is használható lehet, hogy általános lélegeztető berendezésként forgalomba kerüljön.

Hozzátette: a szabadalmaztatás alatt álló találmány nagy szakmai összefogással készült a Semmelweis Egyetemmel, egy önkéntesekből álló csapat munkájának eredményeként. Rózsa András a műsorban köszönetet mondott a Semmelweis Egyetem rektorának, Merkely Bélának, Lorx Andrásnak, az egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája docensének és a Pécsi Tudományegyetem munkatársainak. A munkában emellett kiterjedt mérnöki gárda vesz részt és nagyipari vállalkozók is felajánlották segítségüket a gyártás megszervezésében.

Rózsa Balázs kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a lélegeztetőgép ára lényegesen kedvezőbb a Magyarországon jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható gépekénél.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »