Új rasszizmus elleni tervet jelentett be az unió

Új rasszizmus elleni tervet jelentett be az unió

Új rasszizmus elleni tervet jelentett be az Európai Bizottság – ezzel a Black Lives Matter mozgalom tüntetéssorozatára válaszolt a testület. Növelnék a kisebbségek arányát az uniós intézményekben.

A következő öt év tervei között szerepel egy uniós rasszizmus ellenes koordinátor pozíció létrehozása is.

„Láthattuk a tüntetők dühét a világban és Európában. Ez nem az első és talán nem is az utolsó demonstráció. De többet teszünk majd azért, hogy ez megváltozzon Európában” – mondta Vera Jourova uniós biztos.

Az unióban már létezik egy egyenlőségi direktíva, de Brüsszel szeretné megtudni azt, hogy vannak a legnagyobb származásbeli különbségek. Az Európai Bizottság nemzeti tervek elkészítését várja az egyes tagországoktól. Civil szervezetek üdvözölték a kezdeményezést, de konkrét jogi lépéseket várnak.

Hírdetés

„Nincs jogalkotás a mostani akcióterv mögött. Ugyanakkor sok olyan dobozt kinyitnak, amelyek nagyon érdekesek. Meglátjuk majd, hogyan értelmezik ezeket és hogy milyen konkrét változásokat hoz majd ez a rasszizmus által érintett emberek életében” – mondta egy brüsszeli aktivista, Julie Pascoët.

Egy kutatás szerint a legtöbb diszkrimináció a munkaügyekben, a lakáskeresésénél, az oktatásban és a szolgáltatásoknál éri az embereket. Az európai intézményeknél is változtatni kell a személyzeti politikán.

„Azért fogunk dolgozni, hogy az alkalmazottaink tükrözzék a társadalom sokszínűségét. Ezért pozitív lépéseket vezetünk be a mostani különségek miatt” – mondta Helena Dalli uniós biztos.

Brüsszel azt is szeretné, ha minden tagállamban bűncselekmény lenne a származás alapú gyűlöletbeszéd.

Zsíros Sándor / Euronews


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »