Új polgármestere van több településnek

Az ország több településén polgármesterválasztást tartottak vasárnap.

Fülöpháza: Nagyné Balogh Csilla

A független Nagyné Balogh Csillát választották meg a Bács-Kiskun megyei Fülöpháza polgármesterének a vasárnapi időközi önkormányzati választáson. Vincze Miklós, a település jegyzője elmondta, Nagyné Balogh Csillára 371-en szavaztak. A szintén független jelöltként induló Lesi Árpád 113, míg a Magyar Munkáspárt jelöltje, Kalapos Mária 8 voksot kapott. A művelődési házban kialakított szavazókörben reggel hat és este hét óra között a választásra jogosult mintegy 760 lakos közül 496-an adták le szavazatukat. Ezek közül négy érvénytelen volt, kettő pedig hiányzott az urnából. Rendkívüli esemény nem történt.

Az időközi választásig a polgármesteri feladatokat az általános helyettesítéssel megbízott alpolgármester, a független Csaplár Tibor Imre látta el.

Fülöpházán azért tartottak időközi választást, mert a korábbi független polgármester lemondott tisztségéről, miután júniusban jogerősen tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amiért ököllel többször arcon ütötte élettársát.

Szúcs: Ország József

Ország József független jelölt nyerte meg az észak-hevesi Szúcson tartott vasárnapi időközi polgármester-választást. Egercsehi, Szúcs és Egerbocs település közös polgármesteri hivatalának jegyzője, Benkár József elmondta: a szavazásra jogosult 309 helybéli közül 170-en járultak az urnákhoz, ők öt jelöltre adhatták le voksukat. Ország József 86 szavazatot kapott, a szintén független Bukucs Katalinra 31-en, Tóth Tamásnéra 27-en, Balog Józsefnére 20-an, míg a Magyar Munkáspárt jelöltjére, Németh Zoltánra hárman szavaztak. Három szavazat érvénytelen volt.

Hírdetés

Azért kellett időközi polgármester-választást tartani a településen, mert a tavaly május 31-én, ugyancsak egy időközi választás nyomán a polgármesteri székbe kerülő Kökény Béla (független) idén júniusban lemondott tisztségéről.

Bakonyszentiván: Karvas János

Karvas János független jelölt nyerte a vasárnapi időközi polgármester-választást a Veszprém megyei Bakonyszentivánon, ahol négy képviselőt is választottak, mivel a korábbi képviselő-testület feloszlott – tájékoztatott a település címzetes főjegyzője. Fehér Mária elmondta, hogy a polgármesteri tisztségért három független jelölt indult: Karvas János 100, Ledó Edit korábbi településvezető 27, Leiner Nándor 8 szavazatot kapott.

A négy képviselői helyért nyolc független jelölt indult a választáson. Strommerné Biró Hajnalka 90, Frum István 81, Földing Zoltán 75, Mázi József 67 szavazattal jutott be a képviselő-testületbe. Baranyai Miklósné szintén 67 voksot kapott, a választási bizottság sorsolással döntött a képviselő személyéről. Karvas Ágoston 41, Beck Robert Wilhelm 28, Nyári István 23 voksot kapott.

A 244 lakosú településen a választásra jogosult 191 helybéli közül 139 választópolgár ment el szavazni, ez 72,77százalékos részvételi arányt jelent.

A községben azért tartottak időközi választást, mert a képviselő-testület június 27-én kimondta feloszlását, mivel a képviselők nem értettek egyet a polgármester fejlesztési elképzeléseivel.

A kvótareferendummal egy időben tartott voksolás ugyanabban a szavazóhelyiségben, külön névjegyzékkel, ugyanazon bizottság felügyelete mellett zajlott – tájékoztatott Fehér Mária.

Rábcakapi: Lakatos Tiborné

Eredményes volt a vasárnap tartott időközi polgármester-választás a Győr-Moson-Sopron megyei Rábcakapiban: az egyetlen induló, a független Lakatos Tiborné lett a polgármester a településen. A Kónyi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, Némethné Hajzer Marietta emlékeztetett arra, hogy a választást azért kellett kiírni, mert a községet 2002 óta irányító Németh Ottó (független) idén július 3-án váratlanul elhunyt.

Elmondta, hogy reggel hat és este hét óra között egy szavazókörben a választásra jogosult 150 ember közül 105-en adták le voksukat, amelyek közül hat érvénytelen volt. Rendkívüli esemény nem történt.

Az időközi választásig a jelenlegi alpolgármester, Győrig Zoltán (független) vezette a települést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »