Új óvoda épült a Gyimesekben

Új óvoda épült a Gyimesekben

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében május 31-én áldotta meg Kovács Gergely érsek a Szent Gellért Római Katolikus Óvodát Gyimesközéplokon.

A magyar kormány támogatási programja keretében létrehozott, Szent Gellértről elnevezett új intézmény tervezője Bálint Csongor.

Az avató ünnepség keretében Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Veres Stelian vagyonkezelő, Kovács Szabolcs titkár, Bálint Emil főesperes, Berszán Lajos, Salamon József, a házigazda Málnási Demeter plébános, csíki és gyimesi lelkipásztorok mutattak be koncelebrált szentmisét.

Jelen volt Grezsa István, a Kárpát-medencei magyar óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos, Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke, valamint Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője.

Grezsa István elmondta, a magyar kormány 61 milliárd forinttal finanszírozta az óvodák felújítását, építését. A 179 új óvodából 103 erdélyi. A program keretében felújítottak összesen 713 óvodát és több mint 400 játszóteret. Az újonnan épített óvodák közül a Gyimesekben a gyimesközéploki a második, az elsőt Hidegségben adták át.

Hírdetés

A gyimesközéploki új óvoda három csoportnak, azaz 75 gyermeknek tud magas színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget biztosítani. Ősztől 52 óvodás gyerek vette birtokba az épületet.

Az alapkövet 2018-ban tették le. A két év alatt elkészült épület földszintjén konyha, kazánház, mosókonyha, az emeleten három multifunkcionális foglalkoztató terem kapott helyet. Az óvoda az Egyház tulajdonát képezi, amely használatba adta a község önkormányzatának – így a Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola működteti.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Csúcs Mária

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »