Új önéletrajzzal jelentkezett Farkas Flórián

Új önéletrajzzal jelentkezett Farkas Flórián

Minden jel szerint visszatértek az emlékei Farkas Flórián miniszterelnöki biztosnak arról, pontosan hova járt egyetemre: a képviselő tegnap ugyanis új önéletrajzot adott be az Országgyűlés Hivatalának. Az viszont továbbra is hibásan szerepel az adatok közt, hogy a roma politikus óraadó tanár volt az ELTE-n, ezt ugyanis a korábbi rektor és a politikaelméleti tanszék volt vezetője is cáfolta. A Fideszben nem indult etikai vizsgálat az ügyben.

Beismerte Farkas Flórián, fideszes országgyűlési képviselő, hogy korábban nem mondott igazat végzettségéről, és valójában nem az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott. A miniszterelnöki biztosként tevékenykedő roma politikus kijavította diplomaadatait az Országgyűlés Hivatalának küldött, frissített önéletrajzában. Ebben már az szerepel, hogy valójában az ELTE Társadalomtudományi Karán végzett. A politikus ugyanakkor továbbra is azt állítja, hogy óraadó tanára is volt az intézménynek. Ezt viszont az egyetem korábbi vezetői cáfolták. Klinghammer István, aki 2000 és 2006 között volt az ELTE rektora, elmondta, a roma képviselő nem oktatott az intézményben, és ugyanerről beszélt a Magyar Nemzetnek Vida István is, aki a politikaelméleti tanszék vezetője volt. Vida azt is elmondta, a roma vezető csupán az első évben járt be az egyetemre, ennek okaira rá is kérdezett, s azt a választ kapta tőle, hogy elfoglaltságai miatt nem tud bejárni.

Farkas Flórián szakdolgozatának ügyében megkerestük az Országgyűlés Hivatalát is, ugyanis a Ház honlapján valótlan adatok szerepeltek a politikus tanulmányait illetően. Kiderült azonban, hogy a hivatal nem ellenőrzi a képviselők önéletrajzában foglaltakat. Közölték, erre sem joguk, sem lehetőségük nincs.

Hírdetés

Kerestük a Fidesz etikai bizottságát is arról érdeklődve, indul-e vizsgálat a szakdolgozat miatt. A testület elnöke, Kontrát Károly lapunk kérdésére elmondta, nincs az ügyben vizsgálat, és ők hivatalból nem is indítanak eljárást. Mint mondta, ezt az egyik képviselőjük tudná indítványozni. Farkas Flórián lába alatt amúgy egyre forróbb a talaj. A Népszabadság ugyanis úgy értesült, hogy a politikus vezette Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet működése kapcsán tizenkét gyanús ügyben vizsgálódik az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A tárcánál kirívónak tartott kifizetések közül a legnagyobb tétel a „piaci árnak nem megfelelő, túlzó bérek” volt, ami 737 millió forintot jelentett a vizsgálat alá vont 860 millió forintból. A minisztérium azt is közölte, a szövetkezet nem lesz képes ellátni előírt tevékenységét. Utóbbi azért érdekes, mert néhány hónappal ezelőtt Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára még elismerően szólt a szövetkezetről, s elmondta, végre létrejött egy olyan szervezet, amely képes ellátni az integrációs feladatokat. A szövetkezetet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) alapította Farkas vezetése idején. A Híd a munka világába uniós program forrásfelhasználása miatt az ORÖ-t is megbüntette az Emmi, 228 millió forint visszafizetésére kötelezték a roma szervezetet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »