Új módon tüntetnek a katalánok: megrohanták a bankokat

Új módon tüntetnek a katalánok: megrohanták a bankokat

A katalán függetlenségi csoportok újfajta tiltakozóakcióba kezdtek két legjelentősebb politikai vezetőjük letartóztatása után: felszólították szimpatizánsaikat, hogy tömegesen rohanják meg a bankokat, és vegyik ki összes pénzüket a folyószámlákról.

 

A tüntetés új módjának célkeresztjében Katalónia öt legnagyobb bankja áll. A pénzintézetek egyelőre úgy nyilatkoztak, hogy nem érzékeltek drámai változást a betéteket illetően, a spanyol konzervatív politikusok ugyanakkor „barbár” lépésnek nevezték az akciót.

 

Vannak, akik tiltakozásképp pontosan 1715 eurót vesznek le, vagy hagynak számlájukon. A szimbolikus összeg a 1715. esztendőre utal, amikor V. Fülöp spanyol király elfoglalta Barcelonát és jelentősen megkurtította a rebellis régió jogait.

 

Mariano Rajoy spanyol kormányfő a napokban aktiválta a spanyol alkotmány 155. cikkelyét, amellyel lényegében feloszlatta a katalán tartományi kormányt, és a madridi kormányzat gyámsága alá helyezte Katalóniát.

Hírdetés

 

A bankok természetesen tagadják, hogy az tüntetés hatással lenne likviditásukra – ha mégis így lenne, az komoly károkat okozna nekik és az egész spanyol bankrendszernek. Mindenestre a belpolitikai válság miatt a spanyol gazdaság 2018-as növekedési kilátásait 2,6 százalékról 2,3 százalékra vágták vissza.

 

Az október 1-jei függetlenségi népszavazás után több mint 1200 vállalat – köztük a Caixbank és a Sabadell pénzintézetek – költöztette ki Katalóniából székhelyét Spanyolország más részébe.

 

Politico.eu

Nyitókép: yahoo.com

The post Új módon tüntetnek a katalánok: megrohanták a bankokat appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »