Új minisztere lett Magyarországnak

Új minisztere lett Magyarországnak

Lantos Csaba energiaügyi tárcavezető letette az esküt a parlamentben.

Letette az esküt az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba tárcája most decemberben alakult meg, azt követően, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondott, Orbán Viktor miniszterelnök pedig átalakította a kormányzati struktúrát.

Azért jött létre önálló Energiaügyi Minisztérium, mert Európában véget ért az olcsó energia korszaka és teljesen új helyzet alakult ki – mondta Lantos Csaba, amikor még miniszterjelöltként meghallgatta őt az Országgyűlés gazdasági bizottsága. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak rettenetesen nagy az energiafüggősége, hiszen a szükséges mennyiség 75 százalékát,

  • az elektromos áram 30,
  • a földgáz 85 és
  • a kőolaj 90

százalékát, valamint a Paksi Atomerőmű fűtőanyagát importból kell beszereznie.

„Az energiaipar nagyon eszközigényes iparág, tehát változtatni ezen a helyzeten lassan és sok befektetéssel, sok pénzzel lehet, de azt gondolom, hogy az kell legyen a megcélzott és elérendő cél, hogy az energia szuverén tiltásban előrébb lépjünk, és ezt a rettenetes külföldi függőséget csökkentsük” – mondta.

Hírdetés

Lantos Csaba egyértelművé tette, hogy támogatja a Paksi Atomerőmű jelenlegi blokkjainak további működését és a létesítmény majdani bővítését is. A megújuló energiák közül elsőként

  • a biogázt,
  • a biomasszát és
  • a geotermiát

említette, a többivel, a napenergiával és a szélenergiával kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a technológia egyelőre nem alkalmas a megtermelésének pillanatában felesleges áram ipari méretekben és gazdaságos tárolására, ráadásul az ország földrajzi adottságai miatt a szélerőművek csak kiegészítő energiaforrások lehetnek.

Lantos Csaba hétfőn letette a miniszteri esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén.

„Én, Lantos Csaba fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom. Miniszteri tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom. Isten engem úgy segéljen!” – hangzott az eskü.

Az energiapolitikán kívül az Energiaügyi Minisztériumhoz tartozik a bányászat a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás és a közműszolgáltatás is.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »