Új légvédelmi rakétákat telepített a Szíriai Arab Hadsereg

A Szíriai Arab Hadsereg új légvédelmi rakétákat telepített az ország északi körzeteinek határvonalán, Aleppó és Idleb térségében – jelentette be hétfőn egy magas rangú katonai parancsnok. Az ország egységét és a szír lakosság védelmét támogató Szíriai Arab Hadsereg magas rangú katonája úgy fogalmazott, hogy a rakéták teljes egészében „lefedik” az ország északi részének légterét.

„Ez mindenkinek szóló üzenet” – mondta a Reuters hírügynökségnek.

Hírdetés

A török haderő Olajág fedőnéven január 20. óta hadműveletet folytat az észak-szíriai Afren kerületet ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. A hadművelettel kapcsolatosan a Szíriai Arab Hadsereg figyelmeztetett: le fog lőni minden török repülőgépet, amely behatol a szíriai légtérbe.

Törökország hétfői közlése szerint iszlamista csoportok által megszállt területen katonai támaszpontot létesített Aleppótól délnyugatra, eddig nem látott mélységben szíriai területen. A helyi források szerint ez alig öt kilométerre van a szíriai hadsereg által ellenőrzött területektől. A török hadsereg közlése szerint még további két megfigyelőállást hoznának létre.

Tavaly Oroszország, Irán és Törökország megállapodott, hogy az iszlamisták, köztük terrorista csoportok által ellenőrzött, a Törökországgal határos északnyugati fekvésű Idlebben úgynevezett feszültségmentesítési övezetet, egyfajta fegyvernyugvási zónát alakítanak ki. Ankara az egyezség értelmében 12 megfigyelőállást alakíthat ki Idlebben és a szomszédos szíriai tartományokban, így Aleppóban is a tűzszünet ellenőrzésére.

MTI nyomán


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »