Új könyvtárral gyarapodott a nyíracsádi görögkatolikus iskola

Új könyvtárral gyarapodott a nyíracsádi görögkatolikus iskola

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita szentelte fel november 9-én a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola új könyvtárát. A könyvtárban az a tízezer kötet kapott helyet, melyet a Hierotheosz Egyesület ajándékozott az intézménynek.

Az átadó ünnepség elején Tóth Elek görögkatolikus pap, lelki igazgató mondott imát. Ezt követően az iskola tanulója, Fazekas László szatmári népdalokat énekelt, melyet Tóthné Szabó Marianna tanárnő kísért citerán.

Hierotheosz a kevésbé ismert és emlegetett szentek közé tartozik, aki a 10–11. század forulóján Türkia metropolitájaként az első hittérítő volt a magyarok között a Kárpát-medencében. Életét Matilné Bollók Nikolett tanárnő ismertette a vendégekkel.

Szent Hierotheosz emlékét a település görögkatolikus templomának egyik ablakképe is őrzi, ez 2004-ben, Mező György esperes idejében került a templom egyik oldalhajójának bejárata fölé. Még abban az évben, 2004. október 7-én újságcikk jelent meg az ablakképről a Hajdú-bihari Naplóban, melyből kiderült, hogy a szent ablakképen történő ábrázolása egészen ritka, a környező településeken pedig egyedülálló. Az iskola magyartanára által írt újságcikket Tóth Zsuzsa tanuló olvasta fel.

A Hierotheosz Egyesület nevében Kiss András, az egyesület főtitkára szólt a közönséghez, beszélt az egyesület megalakulásáról, működéséről és segítő tevékenységéről. Majd az iskola kiskórusa a Csángó Miatyánkkal folytatta a műsort. Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár ezt követően arról beszélt, hogy az eredetileg állami örökségként, hagyatékként kezelt könyvállomány hogyan került az egyesület gondozásába.

Ezt követően Fekete Gyula Tengercsepp című művének könyvekről szóló fejezetéből hangzott el egy rövid részlet, Kedves Györgyné Zilahi Enikő magyartanár előadásában.

Hírdetés

Az átadó ünnepség résztvevői átvonultak az új könyvtárba, ahol Kocsis Fülöp metropolita rövid imádság után felszentelte a könyvek házát, majd az alábbi gondolatokat osztotta meg a jelenlévőkkel: „A tudás nagyon nagy érték, de nem mindegy, hogy mire használja fel az ember. Sokszor láttuk már az életben azt, hogy a tudás hatalma szembefordul az emberrel, hogyha azt nem az Istentől kapja.

A tudás hatalom, de valójában Isten ajándéka. Azért adta az Isten az embernek az értelem, a gondolkodás képességét, hogy az ember élvezhesse és megélje azt. A tudás azonban nem pottyan az ember ölébe, azért keményen küzdeni, harcolni kell, de soha nem az Isten nélkül, csakis vele és általa. Amikor egyházi iskolát alapítunk, akkor tudást adunk, megtanítunk a tudásért dolgozni együttműködve az Istennel. Az a tudás, ami az Istentől kapja az erejét, az ember javára fog fordulni.”

Garda László intézményvezető köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a könyvtár kialakításában. „Megálmodni valamit még nem elég. Az álmok megvalósulásáért tenni is kell. Mi itt, az idén tízéves Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskolában merünk nagyot álmodni, minek következtében megújult a konyhánk, lett egy nagyon szép imaszobánk, egy új sportpályánk, és most egy gyönyörű szép könyvtárunk” – mondta Garda László. Végül köszönetet mondott a magyar államnak, a Hierotheosz Egyesületnek és a Hajdúdorogi Főegyházmegyének a sok támogatásért, aminek köszönhetően valóra válhatott egy újabb álom.

A szentelést követően a főpásztor ki is próbálta az egyik kényelmes babzsák fotelt, melyben egy polcról levett Vörösmarty-kötetet lapozgatott.

Forrás és fotó: Kedves Györgyné Zilahi Enikő/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »