Új intézményt vezethet a Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója

Új intézményt vezethet a Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója

A pályázatokat értékelő szakmai bizottság egyhangúlag Csorba László történészt, a Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatóját tartja alkalmasnak a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) főigazgatói posztjára.

A Vármúzeumot, az Aquincumi Múzeumot, a Kiscelli Múzeumot, és Budapest Galériát magában foglaló Budapesti Történeti Múzeum főigazgatójának kiválasztásakor a pályázati szakmai bizottság a két aspiránsé közül egyhangúlag Csorba László történész pályázatát választotta – értesült a hvg.hu.

Hírdetés

A főigazgató személyéről szeptember 27-én a fővárosi közgyűlés fog szavazni a főpolgármester előterjesztése alapján, akit nem köt a szakmai bizottság döntése. A megbízatás három évre szól, a pozíció jövő év áprilisában foglalható el.

Csorba László professor emeritus, az MTA doktora a 19. századi hazai polgárosodás és nemzeti modernizáció, továbbá az olasz-magyar kapcsolatok meghatározó kutatója, tucatnyi könyv szerzője, aki intézményvezetői tapasztalatokkal is rendelkezik. 1998 és 2007 között a Római Magyar Akadémia tudományos igazgatója, majd igazgatója volt. Ezután a Magyar Tudományos Akadémia Történelemtudományi Intézetének igazgatóhelyettese lett, 2010–2016 között pedig a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját töltötte be.

A másik pályázatot Népessy Noémi, a múzeum jelenlegi igazgatója nyújtotta be.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »