Új időszámítás Londonban

Új időszámítás Londonban

Amma Asante brit rendező A United Kingdom című, megtörtént eseményeket feldolgozó drámája nyitotta meg szerda este a 60. BFI Londoni Filmfesztivált.

A ghánai családból származó, Londonban született Asante filmje egy brit nőről szól, aki beleszeret egy afrikai királyba. A produkció főszerepeit Rosamund Pike és David Oyelowo brit színészek alakítják. Becsuánaföld – a mai Botswana – királya, Seretse Khama 1948-ban vette el Ruth Williams londoni hivatalnokot, de sem családjaik, sem a két ország nem akarta elfogadni ezt a frigyet.

Clare Stewart fesztiváligazgató szerint miközben a filmipart sokan bírálják azért, mert az ágazat túlságosan fehér, és férfiak dominálják, a jubileumi londoni mustrára idén sikerült olyan filmeket válogatni, amelyek jobban tükrözik a társadalmat. „Nagyon eltérő összetételű a közönségünk, és a programban bemutatott filmeknek reflektálniuk kell a nézőkre” – hangsúlyozta az igazgató.

Az október 16-áig tartó filmfesztiválon 74 ország alkotásait vetítik. A 12 nap alatt 245 játékfilmet és dokumentumfilmet láthat a közönség, köztük 18 világpremiert. A programban szerepel Till Attila Tiszta szívvel című alkotása, valamint Bárczy Örs Hey, Deer! és Bucsi Réka Love című rövid animációja.

Hírdetés

A mustrán rendezik meg a Nat Turner vezette 1831-es rabszolgalázadásról szóló The Birth of a Nation című történelmi dráma európai premierjét. A gálára a film rendezőjét, Nate Parkert is várják, akinek múltjából néhány hónapja került ismét a média kereszttüzébe egy diákkorában elkövetett nemi erőszak, amelynek vádja alól annak idején felmentették.

A londoni filmmustra vörös szőnyegén Amy Adams, Jeremy Renner, Sigourney Weaver, Casey Affleck, Michelle Williams és Nicole Kidman is végigvonul majd. Oyelowo nemcsak a nyitófilm gáláján, hanem a Queen of Katwe című, Afrikában forgatott filmjének vasárnapi premierjén is részt vesz, amelyben Lupita Nyong’o volt a partnere. A sakkdráma a Disney filmstúdió első teljes egészében fekete szereposztással forgatott filmje.

A fesztiválon díszbemutatót rendeznek Oliver Stone Snowden filmjének, Tom Ford Nocturnal Animals című rendezői visszatérésének, és vetítik a Kaliforniai álom című muzikelt is, amelyet sokan tekintenek biztos Oscar-várományosnak.

A filmfesztivál Ben Wheatley Free Fire című filmjével zárul, amelynek főszerepeit Brie Larson és Cillian Murphy játssza.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »