Új hajót indítottak útnak kontinensünk elárasztói, hogy "kihívást intézzenek az európai politikával szemben"

Új hajót indított útnak olasz zászló alatt csütörtökön több "civil" szervezet a Földközi-tengerre azt követően, hogy a "segélyszervezetek" által működtetett Aquarius "mentőhajó" nem hajózhat ki marseille-i állomáshelyéről, mivel a panamai hajózási hatóság korábban visszavonta regisztrációját.

„A Mare Jonio (hajó) úton van! A Mediterraneával együttműködve visszatértünk a tengerre, hogy továbbra is éberen figyeljünk, és kihívást intézzünk azzal az európai politikával szemben, amely hagyja vízbe fulladni az embereket” – írta csütörtöki délutáni Twitter-bejegyzésében a Sea-Watch német "civil" szervezet, a kezdeményezés egyik támogatója. A tengeri hajóforgalom megfigyelésével foglalkozó honlapok szerint az olasz lobogó alatt közlekedő Mare Jonio vontatóhajó szerda este hagyta el a szicíliai Augusta kikötőjét déli irányba.

Az Aquarius 77 méteres hosszúságával szemben 37 méter hosszú Mare Jonio hajó nem alkalmas a tömeges "embermentésre" és -szállításra, sokkal inkább a "veszélybe került" hajók felkutatására és biztosítására.

Hírdetés

A Mare Jonio útnak indításáról szóló hír előtt néhány órával érkezett meg állandó állomáshelyére, a dél-franciaországi Marseille kikötőjébe az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia "segélyszervezetek" Aquarius nevű hajója, amely az utolsó olyan "civil mentőhajó" a Földközi-tenger középső részén, amely segítséget nyújt a "tengeren balesetet szenvedett embereknek", akik illegálisan akarnak eljutni Európába.

Működése két és fél éve alatt az Aquarius csaknem 30 ezer élősködőt "ajándékozott Európának". Az SOS Méditerranée és az MSF a múlt hétfőn számoltak be arról, hogy a panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű migránstaxi regisztrációját, és nem hajózhat ki új regisztráció nélkül. A migránssimogatók szerint az olasz kormány nyomást gyakorolt Panamára, hogy vonja vissza a hajó regisztrációját.

(MTI korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »