Új-Guinea kannibáljaitól az ókori rettegésig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

Új-Guinea kannibáljaitól az ókori rettegésig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most pótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek a hét leghíresebb mitológiai szörnyet, utánajártunk Michael Rockefeller rejtélyes eltűnésének, végigvettük az okokat, hogy mi okozhatta II. Sándor cár halálát, és belekóstoltunk Pocahontas és John Rolfe szerelmének történetébe.

Csontig hatoló félelem. A sokszor kitalált külsejű mitológiai lények betekintést nyújtanak a régi korok embereinek félelmeibe. Az ősi skandinávok a tenger mélyén rejtőző szörnyetegtől, az ókori görögök különféle hibrid lényektől, a koreaiak egy rizsből gyúrt, Godzilla-szerű teremtménytől, míg az indiánok ősei a falánk, kannibál szellemtől rettegtek. De vajon mennyi alapjuk volt az ősi legendáknak?

1961. november 19-én Michael Rockefeller René Wassing holland antropológussal egy 40 lábas (12 méteres) kenuban indultak az új-guineai Otsjanep felé a tengeren. Körülbelül három mérföldre (közel öt kilométerre) voltak a parttól, amikor a csoport dupla pontonhajója felborult. Két helyi kísérőjük segítségért úszott, de az hosszú idő elteltével sem akart érkezni.

Hírdetés

Michael és Wassing eddigre 12 mérföldre (több mint 19 kilométerre) sodródott a parttól. Michael úgy döntött, ő is megpróbál kiúszni. „Szerintem sikerülni fog” – mondta Wassingnak. Soha többé nem látták. A holland tudóst másnap kimentették. A Rockefeller család semmilyen költséget nem sajnált az eltűnt fiú felkutatására. Hajón, repülőn és helikopteren fésülték át a környéket, hogy nyomára akadjanak. Maga Nelson Rockefeller és felesége is Új-Guineára repült, erőfeszítéseik azonban hiábavalóak voltak. A hivatalos magyarázat szerint a fiú a tengerbe fulladt, de vajon mi történhetett vele?

1881. március 13-án II. Sándor orosz cár végighajtott Szentpétervár utcáin, hogy a szokásos vasárnapi katonai szemlén vegyen részt. Ekkor teljesen váratlanul egy narodnyik terrorista, Nyikolaj Riszakov bombát hajított a cár hintója alá, amely felrobbant ugyan, de a cár sértetlenül ki tudott szállni a járműből. Miközben a sérülteknek akart segíteni, Ignacy Hryniewiecki egy második bombát is eldobott, amely összeroncsolta a cár altestét, lényegében elszakítva lábát a testétől. A cár nem halt bele azonnal sérüléseibe, de a palotába szállítását követő pár órán belül elhunyt. Kik voltak a narodnyikok? Miért akarták a cárt holtan látni? Mit írt édesanyjának Szofia Perovszkaja, aki az első orosz nő volt, akit terrorizmus vádjával halálra ítéltek?

Mikor 1613 tavaszán Samuel Argall túszul ejtette Wahunsonacock lányát, azt remélte, hogy hosszú távú békét csikarhat ki a póheten főnöktől az indiánok és az elgyötört virginiai pionírok között. Az „indián királylányt” Jamestownba vitték, ám a kormányzó, Sir Thomas Gates inkább vendégként, mintsem fogolyként bánt a lánnyal, aki a keresztény hitre is áttért. Mire a póheten főnök beleegyezett, hogy teljesítse az angolok békefeltételeit, leánya beleszeretett egy nála 10 évvel idősebb angol telepesbe, a virginiai dohánytermesztés világhírű megalapozójába.

Pocahontas és John Rolfe szerelme – amelyből a Disney 1995-ben rajzfilmet is készített – az amerikai történelem egyik legromantikusabb legendája. Az 1614. április 5-én kötött házasság csakugyan békét teremtett az angolok és az indiánok között – a pár 1616-ban Angliába is elhajózott, ahol „az indián hercegnőt” még I. Jakab király udvarában is bemutatták –, ám az első telepesek érkezése – ahogy a gyarmatosítók és a bennszülöttek kapcsolata – sajnos messze nem volt sikertörténet.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »