Új fegyvert vet be a NAV az áfacsalás ellen

Már készül az adóhatóság a feketegazdaság elleni legújabb fegyver élesítésére – értesült a Magyar Idők.

Jövő év júliusától minden százezer forintnál nagyobb összegű adót tartalmazó számla adatai beérkeznek majd elektronikus úton a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), mivel a cégek számlázását bekötik majd a NAV-hoz – mondta a lap kérdésére Tamásné Czinege Csilla, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára.

Hírdetés

A feketegazdaság elleni intézkedés lényege, hogy az elektronikus számlázás összekapcsolódik a közúti áruforgalmat szintén elektronikusan ellenőrző rendszerrel. Vagyis 2017 júliusától az adóhivatal nemcsak a szállítás idejét, helyét, útvonalát ismeri meg azonnal, de – a kisebb tételek kivételével – látni fogja az ügyletről szóló számla tartalmát is, így azonnal nyilvánvalóvá válhatnak a szabálytalanságok. Amennyiben két gazdasági szereplő azt állítja, hogy üzletet kötött, úgy könnyedén ellenőrizhető lesz, hogy történt-e árumozgás.

A cikk azt is megjegyzi, hogy a számlázás bekötése után beérkező információk az adóügyi kockázatok elemzését is nagyban segítik majd. A számlázás bekötése azért jó a NAV-nak, mert villámgyorsan a tudomására jut egy cég eltűnése vagy kiürítése. Mostanság erről az adóhivatal csak akkor szerez tudomást, ha a bevallási időszakban nem érkezik meg a vállalkozás nyomtatványa. A megoldás alkalmas lehet a fiktív számlázások és a nagy kárt okozó áfacsalások leleplezésére, de ellehetetlenítheti a fantomcégek működését is

A jövő júliusban beérkező óriási információmennyiség és adatdömping kezelésére már most készül az adóhatóság, ezért elkezdték fejleszteni a NAV informatikai rendszereit – olvasható a Magyar Idők keddi számában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »