Új elemmel bővül a periódusos rendszer

Hivatalosan is elismerték a periódusos rendszer 113., egyelőre csak ununtriumként emlegetett elemét, amelyet így a hagyományok szerint ezúttal a japán felfedezők nevezhetnek el.

A szigetországbeli tudósok Morita Koszuke vezetésével 2012-ben jelentették be, hogy sikerült előállítaniuk a megfoghatatlan 113-as rendszámú elemet, a periódusos rendszer egyik hiányzó elemét.

Morita Koszuke, a Riken csapat vezetője. Kép: AFP/Kazuhiro Nogi

Hírdetés

A 113-as elem, amelynek atommagjában 113 proton van, a Földön nem fordul elő természetes állapotban, ezért laboratóriumban kell előállítani. Ennél nagyobb rendszámú elemeket is hoztak már létre, ám a 113-as elemmel sokáig nem tudtak megbirkózni a kutatók, míg végül a RIKEN Nishia Központjában (RNC) sikerült létrehozni a rendkívül instabil elemet, amely gyorsan el is bomlott.

A transzurán (uránon túli) elemek természetes körülmények között magfúzióval, a csillagok belsejében születnek. Földi körülmények között a szupernehéz elemeket két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni, ám nehéz észlelni őket, mert kevés keletkezik belőlük, és gyorsan szétesnek.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »