Új Duna-hidat építenek a most lebontott Déli összekötőből – fotók

Új Duna-hidat építenek a most lebontott Déli összekötőből – fotók

Az óbudai Főtér és a Hajógyári-sziget között kezd új életet a híd egy része.

Jelenleg zajlik a Déli összekötő vasúti híd korszerűsítése és bővítése, és a régi híd déli oldali pályájának budai szakaszát használják majd fel a Hajógyári-sziget új hídjánál – írja a magyarepitok.hu. A Budapest Fejlesztési Központ Nzrt. mint a déli körvasút projekt összefogója hamar lehetőséget látott a bontás ellenére is nagy értékű szerkezet funkcióváltó újrahasznosításában.

A Déli összekötő vasúti hídon nemcsak a régi, rossz állapotú vasúti hidakat cserélik ki, hanem kettőről háromvágányosra bővül a déli körvasút. A kivitelezés során először az északi, majd a déli hidat bontják el; a nyolc hídszerkezetet egyesével, vízi úton szállítják a kivitelező Duna Aszfalt Zrt. csepeli telephelyére, ahol nagy részét feldarabolják.

Az egyenként 97-98 méter támaszközű, nagy fesztávú, jelentős teherbírású, rácsostartós, alsópályás hídelemek azonban még alkalmasak lehetnek utó-, illetve újrahasznosításra, kisebb terheléssel gyalogos-kerékpáros folyami átkelőként vagy felüljáróként, esetleg kis forgalmú közúti kapcsolatként még évtizedekig szolgálhatnak a fővárosban.

A régi Déli vasúti híd déli oldali pályájának budai oldal szakaszát ezért

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},

Hírdetés

onServerEmissionEmpty: function(){}
});

vízi úton szállítják el a Hajógyári-sziget déli végére és ott, a meglévő közúti – úgynevezett H-híd – mellett építik be.

Ezen a helyszínen a gyalogos-kerékpáros kapcsolat igénye az óbudai főtér és a sziget között már évtizedek óta fennáll és számos megoldási javaslat készült rá.

A szigeti oldalon az ipari örökség épületeinek terét éri el a híd. A budai oldalon a Zichy-kastély hiányzó épülettömbjének helyén érkezik le a HÉV felett átfutó gyalogoshíd. A lejárat az épületegyüttest kiegészítő, belső udvart képező függőkertszerű kialakításával az óbudai épületegyüttes szerves elemévé válik.

A kétszintes híd egyszerre ad kapcsolatot

  • utcaszinten a kerékpárosok HÉV menti nyomvonala számára,
  • a felső szinten pedig közvetlen gyalogos összekötést az óbudai főtér, a múzeumi együttes és a Hajógyári-sziget déli, fejlesztési lehetőségeket magában rejtő területe között.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója posztja a témában:


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »