Új családpasztorációs képzési anyag készül hazai-erdélyi együttműködésben

Új családpasztorációs képzési anyag készül hazai-erdélyi együttműködésben

A Budapest Thököly úti Rózsafüzér Királynéja Plébánia és a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája közösen nyert pályázatot az Európai Unió Erasmus+ felnőttképzési programja keretében „Családpasztorációs animátorok képzését megalapozó tapasztalatcsere és pilotképzés” című projektjével, melynek első képzési napja március 11-én volt Budapesten.

A megvalósításért Rózsafüzér Királynéja-plébánia részéről Nagy Károly plébános, a gyulafehérvári főegyházmegye részéről Szénégető István Barnabás gyulafehérvári családreferens plébános felelt, akiket mindkét oldalon elkötelezett világiak, zömmel házaspárok segítenek.

A projekt első szakaszában, 2022-ben lezajlott két tapasztalatcsere: májusban a Rózsafüzér Királynéja-plébánia küldöttsége vett részt az Erdélyben, Szentegyházán tartott találkozón, ahol a gyulafehérvári családpasztorációs iroda szervezésében megismerkedhettek az általuk legnagyobb érdeklődésre számot tartó erdélyi családpasztorációs jógyakorlatokkal. Az erdélyi iroda magas színvonalú szakmai munkával, mélyen elkötelezett világiak, házaspárok, valamint papok bevonásával szervezi a családokat megerősítő programjait: anya-lánya lelkigyakorlatok, apa-fia elvonulások, házaspáros hétvégék, a leendő anyósokat és apósokat is felkészítő jegyeskurzusok, olyan foglalkozások, amelyek a gyermekeket, fiatalokat készítik fel arra, hogy egyszer esetleg majd ők is családban fognak élni, s hogy hogyan élhetik meg helyesen életkoruk függvényében a szexualitásukat.

Tavaly október 1-jén a gyulafehérvári főegyházmegye Családpasztorációs Irodája néhány munkatársa részt vett a Bízd Rá Magad kezdeményezés családpasztorációs konferenciáján, ahol pedig ők ismerhették meg a magyarországi jógyakorlatokat és családpasztorációs szakembereket, s Marton Zsolt családreferens püspökkel is találkozhattak.

Ezután novemberben kilenc erdélyi családpasztorációs szakember részvételével folytatták a tapasztalatcserét a Rózsafüzér Királynéja-plébánián. A program során a házigazda plébánia bemutatta a résztvevőknek családpasztorációs gyakorlatát, kiemelve annak fontosságát, hogy a lelkigondozás a hívek számára kortól és életállapottól függetlenül mindig szükséges, vagyis a családpasztoráció „a bölcsőtől a sírig” tart. A plébánián működő számtalan csoport keretében valósul meg a színes családpasztoráció: baba-mama összejövetelektől a jegyesek felkészítésén át, a hittel ismerkedők képzéséig, de az egyedülállók, a házasok, a férfiak, a nyugdíjasok, a kézimunkázni vagy kertészkedni vágyók is találnak maguknak közösséget.

A tapasztalatcseréket követően a projekt második részében egy új közös tananyag elkészítése a cél, melyhez neves magyarországi és erdélyi szakértőket is igyekeznek bevonni. Elkészülte után az anyag ingyenesen elérhető lesz bárki számára, hogy segítségére lehessen minden plébániának és családpasztorációs szervezetnek abban, hogy saját animátorait (a családpasztorációban önkéntes alapon segíteni szándékozókat) felkészíthesse a feladatra. A cél az, hogy animátori feladatokat az arra vállalkozó házaspárok közösen végezzék, hogy az Egyházért vállalt munka ne menjen a segítők kapcsolatának rovására, sőt akár meg is erősíthesse azt a közös szolgálat és a képzésen tanultak.

A készülő „kézikönyv” fejezetei érintik majd az életvédelem, a gyermeknevelés, a család, a házasság, az önismeret és az önkéntesség kérdéseit is, hiszen ezekkel tisztában kell lennie mindenkinek, aki másnak segíteni kíván életállapoti problémájában.

Hírdetés

Három fejezet Magyarországon, három Erdélyben készül, és mindegyiket egy-egy egésznapos pilot-, azaz mintaképzés keretében tesztelik le az erre jelentkező házaspárok részvételével.

Az első képzési napra március 11-én, szombaton került sor Budapesten, a Rózsafüzér Királynéja-plébánia szervezésében, amelyet Uzsalyné Pécsi Rita főiskolai tanár, neveléskutató, az Organikus Pedagógia Módszertani Központ vezetője tartott a programra jelentkező 14 házaspár részére. A program délelőtti részét nyitottá tették a plébániai közösség számára is, így minden érdeklődő részt vehetett rajta. A rendkívül hasznos és nagyon sűrű szakmai nap során a résztvevők tanulhattak a férfi és női identitásról, annak különbözőségeiről, a nemi szerepek egészséges megőrzéséről, a helyes kritika gyakorlásáról, a helyes nevelés alapvető elveiről kisgyermekkortól a serdülőkorig, benne az önbizalom – önértékelés – önbecsülés alapvető fontosságáról, az érzelmi intelligencia növeléséről. A kapott feladatok segítségével átgondolhatták, hogy ki az az ember az életükben, aki mindig mellettük áll, hogyan tudják feltölteni „örömtankjukat”, vagy miként lehet átfordítani negatív hozzáállásunkat, kritikus észrevételeinket.

A mintaképzés Budapesten áprilisban Papp Miklós görögkatolikus morálteológussal folytatódik a házasság kérdésköreinek áttekintésével, majd májusban a szegedi Talentum Alapítvány az önkéntesség lélektanát tanítja – egyéni és házas szempontból egyaránt.

A mintaképzés erdélyi moduljai áprilisban kezdődnek, az első alkalmon Fleisz Kinga pszichológus vezetésével az önismeretről, a saját motivációk és működés tisztázásról hallhatnak az erdélyi résztvevők.

Szöveg: Capdeboné Szabó Viktória

Forrás: Budapest Thököly úti Rózsafüzér Királynéja Plébánia

Fotó: Capdebo Ákos, Nagy Károly, Török Szabolcs

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »