Új buszsáv az M3-ason Budapest felé

Új buszsáv az M3-ason Budapest felé

A Nemzeti Közlekedési Központ javaslata nyomán egy új, körülbelül 300 méter hosszú buszsáv segíti a Volánbusz járatait mostantól a Szilas pihenőnél – közölte csütörtök reggeli Facebook-posztjában a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára.

A sávot úgy alakították ki, a pihenőhely adottságait fölhasználva, hogy nem kellett sávot elvenni az egyéb közúti forgalomtól. A buszok most megelőzhetik (elsősorban a reggeli csúcsban) a pihenőn keresztül a feltorlódott kocsisort, de a magánautóval ingázók sem szenvednek hátrányt – teszi hozzá Vitézy Dávid.

Az államtitkár emlékeztet, hogy a Volánbusz M3-ason közlekedő járatai nagy térségből, a veresegyházi, gödöllői és aszódi agglomerációból, Nógrád és Heves megye jelentős részéből és a Jászságból hozzák az utasokat a fővárosba. A közel félmillió fős lakosságú területet naponta több mint 400 buszjárat érinti, ezek közül a reggeli csúcsban 88 érkezik itt be körülbelül 3400 utassal.

Hírdetés

A buszsávot a Magyar Közút Zrt. a Technológiai és Ipari Minisztérium megrendelésére alakította ki. Az országos kezelésű közúthálózaton eddig viszonylag kevés buszsáv létesült, a közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében keresik mostantól ezek kialakításának lehetőséget az összes nagyváros térségében, az önkormányzatokkal közösen – olvasható a bejegyzésben.

Vitézy Dávid végül megjegyzi: a buszokra hamarosan még nagyobb feladat vár, a Budapest–Veresegyház–Vác vasútvonal fejlesztése, akadálymentessé és részlegesen kétvágányúvá átépítése idején részben a pótlóbuszok is erre járnak majd.

(Képünk illusztráció.)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »