Új bűnöző prototípusa született?

Új bűnöző prototípusa született?

Az Egyesült Államokat nem egy, hanem több gond is sújtja egyszerre. Ezt mutatja az a tömegmészárlási ügy, amelyet egy pakisztáni származású házaspár követett el a kaliforniai San Bernardinóban. Iszlám terrorizmus, szociális feszültségek, a fegyveres erőszak mélyen gyökerező kultúrája és politikai szembenállás mind-mind felsejlenek Syed Rizwan Farook és neje tette körül.

A 14 áldozatot követelő véres bűncselekményt vizsgáló hivatalos szervek tegnap egyértelművé tették, amit korábban a republikánus elnökjelölt-aspiránsok is megelőlegeztek: nem „egyszerű ámokfutók” lövöldöztek, hanem terrorakció történt az Egyesült Államokban. Pedig az eddig kiszivárgott információk szerint a csendes figuraként ismert, „az amerikai álmot megélő” 28 éves Syed Rizwan Farook nem volt kifejezetten fanatikus típus, még ha imádkozni rendszeresen el is járt egy helyi mecsetbe. A helyi szinten is kifejezetten jónak mondható 71 ezer dolláros éves fizetésével az egészségügyi szakember jól beilleszkedett az amerikai közegbe. Szerette az autókat és a fegyvereket.

Ugratták a szakálla miatt

Hírdetés

Mindössze három, esetlegesen aggodalomra okot adó tényező ismert a múltjában. Az egyik, hogy édesapja ellen anyja távoltartási keresetet nyújtott be, mondván, hogy elmebeteg, gyógyszerfüggő alkoholista, aki állandóan öngyilkossággal fenyegetőzik, míg a másik, hogy 2013-ban részt vett a mekkai zarándoklaton (hadzs), a harmadik pedig hogy a mészárlás előtt összeveszett kollégáival egy munkahelyi bulin. Állítólag munkatársai körében gyakran az ugratások célkeresztjébe került szakálla miatt. Tashfeen Malikot a hadzson ismerte meg; az asszony pakisztáni állampolgárként érkezett Amerikába, és röviddel később Farook egy 300 fős szertartáson feleségül is vette, így maradhatott az országban. Malik idén nyáron FBI-átvilágítás után megkapta a zöldkártyát, pedig mint kiderült, nemrégiben a Facebookon álnéven az Iszlám Államnak is hűséget esküdött. Ugyanakkor a The New York Times információ szerint arra nincs bizonyíték, hogy a terrorszervezet áll a támadás mögött, valószínűbb, hogy maguktól radikalizálódott magányos farkasokként cselekedtek a támadók.

Prototípus

Nagy volt tehát a meglepetés, amikor a rendőrök átkutatták a pár lakását, és számos fegyverre, sok ezer lőszerre, valamint robbanóanyagra leltek. Akinek ilyen készletei vannak, nyilván tervez olyan, vagy még nagyobb akciókat, mint amilyet San Bernardinóban végrehajtott. A tett egyes szálai alapján elképzelhető, hogy Farook olyan erőszakos bűnöző prototípusaként vonul be az amerikai történelembe, akinek az esetében több jelentős probléma is összegződött. A társadalomba látszólag sikeresen beágyazódni tudó emigráns, rejtett családi frusztrációval, egy külföldi út nyomán átértékelte a világot, és végzetes tettre szánta el magát a korlátlanul hozzáférhető tűzerővel felszerelkezve.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 12. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »