Új bizonyíték: számkivetettként élt a legendás pilótanő

Új bizonyíték: számkivetettként élt a legendás pilótanő

1937. július 2-án adott utoljára életjelet magáról Amelia Earhart, az első női pilóta, aki megkísérelte átrepülni a Földet. 

Az általános vélekedés szerint, Earhart navigációs hiba miatt eltévedt, gépéből kifogyott az üzemanyag és a Csendes-óceánba zuhant.

A történelmi repülőgépek felkutatására alakult nemzetközi csoport, a TIGHAR még szeptemberben jelentette be, hogy bizonyítékuk van arra, hogy Earhart több mint száz rádiókapcsolatot próbált kezdeményezni azután, hogy a gépe eltűnt. A kutatók úgy vélik, ez is azt mutatja, hogy a pilóta túlélte a meghibásodást és sikeresen landolt a gépével.

A TIGHAR legújabb jelentésében azt is bizonygatja, hogy az 1940-ben Nikumaroro szigeténél talált részleges emberi csontmaradványok valószínűleg Earhartéi.

A leleteket még megtalálásukkor analizálta egy orvos. Ő akkor azt állította, hogy a karcsont túl hosszú ahhoz, hogy női legyen. A bizonyíték később eltűnt.

1998-ban a TIGHAR újra megvizsgálta a maradványokról írt jelentést. A kutatók ebből azt állapították meg, hogy a hossz alapján akár egy magasabb nőé is lehetett.

Hírdetés

Ezt támasztja alá Jeff Glickman törvényszéki patológus legújabb vizsgálata is, amelyről a USA Today ír. Glickman összevetette a maradványok hosszát az Earhartról készült korabeli fényképekkel, eszerint teljesen elképzelhető, hogy a csontok a pilótanőtől származtak. 

Ric Gillespie a TIGHAR vezetője még tovább megy. Úgy véli, hogy a csontok mellett több bizonyíték is arra utalt, hogy a pilóta heteket, sőt akár hónapokat töltött a szigeten, mielőtt meghalt. Ilyen számos régi tűzrakó hely, és az egy kupacban megtalált talált madárcsontok.

Gillespie elmélete szerint Earhart navigátorára, Frederick J. Noonanra azért nem utal semmilyen bizonyíték, mert ő valószínűleg nem élte túl a gép meghibásodását. Gillespie úgy véli, hogy a férfi testét elsodorhatta az óceán.

Sofőrködésből vásárolt repülő

Amelia Mary Earhart 1897-ben született, Kansasben. Az első világháború alatt belépett a Vöröskeresztbe, hogy a sebesült katonákon segíthessen. Itt szeretett bele a repülésbe, a kórházba bekerült pilóták elbeszélései alapján.

Teherautó-vezetéssel spórolta össze a pénzt első gépére, amivel pár hét alatt női magassági rekordokat állított fel.

1932. május 20-án indult el egy kétmotoros Lockheed Vega repülőgéppel Új-Fundlandból, hogy átrepülje az Atlanti-óceánt. A nehézségek ellenére elérte Írország partjait és sikeresen leszállt a 15 órás út után.

Utolsó nagy útjának a Föld körül egy Lockheed Electrával indult neki, ám sose tért haza.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »