Új Arany János emléktáblát avattak Karlovy Varyban

Új Arany János emléktáblát avattak Karlovy Varyban

Felavatták vasárnap Arany János új emléktábláját a nyugat-csehországi Karlovy Varyban.

Az új emléktábla felavatásán részt vett Szili Katalin, miniszterelnöki főtanácsadó, Andrea Pfeffer Ferklová, a fürdőváros polgármestere, Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke, Baranyi András, Magyarország prágai nagykövete, valamint több csehországi magyar és helyi lakos is. Ünnepi beszédet Szili Katalin mondott. Az új emléktáblát Balga Zoltán, prágai magyar katolikus plébánia vezetője is megáldotta.

Arany János új emléktáblájának felavatására olyan időben kerül sor, amikor a magyarság március idusára, az 1848-49-es eseményekre emlékezik – mutatott rá beszédében Szili Katalin. „1848. március 15. a nemzet születésnapja”, azért mert forradalmi változásokat eredményezett – szögezte le Szili Katalin. Az események következtében új rendszer született, s ezért az akkori forradalmi küzdelmekről ma a magyarság az egész világon mindig megemlékezik – tette hozzá. Szerinte ez azért is fontos, mert ma már „kialakult egy olyan nemzeti összetartozás, amelynek alapját az az alaptörvény biztosítja, amely úgy fogalmaz, hogy a magyar állam felelősséget visel az egész határon túli magyarságért éljenek a magyarok a Kárpát-medencében, vagy bárhol a világon”.

Hírdetés

A miniszterelnöki főtanácsadó köszönetet mondott a csehországi magyaroknak, hogy őrzik és ápolják azt, ami számunkra a legfontosabb, magyar anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat és védik identitásunkat. „Van itt egy olyan közösség, amely számára fontos az, hogy őrizze azt a kultúrát, amelyet Arany János fémjelez. A táblával nemcsak a nagy költőnek állítunk emléket, hanem megtisztelünk egy közösséget is, amely akár itt Karlovy Varyban, Prágában, akár a Felvidéken vagy a Vajdaságban, sokat tesz azért, hogy identitásunkat, önazonoságunkat nemcsak megéljük, de tovább is fejlesszük” – húzta alá. Szili Katalin kifejtette, hogy az, hogy továbbra is él a magyar nemzet, az annak is köszönhető, hogy a magyarság újra összeforrott. „Szellemi örökségünk figyelmeztet, hogy nekünk magyaroknak mindig, minden körülmények között fontos nemzeti szuverenitásunk védelme, magyarságunk megtartása” – hangsúlyozta Szili Katalin. A magyar költő 1869 és 1876 között évente, összesen nyolc alkalommal járt az akkori Karlsbadban gyógykezelésen. Az új emléktábla a költő egykori lakhelyének falára került a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége helyi egyesületének kezdeményezésére.

Az indiai gránitból készült emléktábla Túri Török Tibor magyarországi szobrászművész alkotása. A tábla felső részén Arany János neve alatt az évszámok (1869-től 1876-ig) találhatók, a bal oldalon a költő domborműves arcképe szerepel, míg a jobb oldalon egymás alatt a következő cseh és magyar nyelvű szöveg olvasható. „Az említett években városunkba látogatott és itt tartózkodott Karlovy Vary nagy csodálója, a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, a nagyra becsült költő, nyelvtudós, tanár, lapszerkesztő. Látogatásakor minden alkalommal ebben az épületben tartózkodott és alkotott.”

Arany Jánosnak a fürdővárosi sétány melletti Vásártéren álló kastélytorony melletti egykori szálláshelyét a XX. század elején eredetileg német, majd a 2. világháború után cseh nyelvűre cserélt egyszerű fekete márvány emléktáblával jelölték meg. A ma kétemeletes családi ház Arany János korában egyemeletes volt, s a költő az első emeleten lakott.

MTI

The post Új Arany János emléktáblát avattak Karlovy Varyban appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »