Úgynevezett „rasszista” és „szexista” szavak sorát tiltja be egy amerikai egyetem

Úgynevezett „rasszista” és „szexista” szavak sorát tiltja be egy amerikai egyetem

A Washington állambeli Seattle-ben található Washington Egyetem információs technológia kara új útmutatást adott ki arról, hogy mely angol szavak használatát tartja problémásnak azok „rasszista, szexista vagy más okból sértő konnotációja miatt”.

Az egyetem megtiltja a listán szereplő nemkívánatos kifejezések használatát az egész kampusz területén – írja a Russian Today.

A listán szerepel többek között a nagypapa, a háztartás, a kisebbség, a ninja, és a sánta szó is. Ez utóbbi az amerikai fiatalok között elterjedt szlengben ugyanis a „nem menő” alternatív jelzőjeként is használatos, azaz ha valaki „nem sánta”, tehát „menő”, az egyben felsőbbrendű is, ezért a szó használata tilos.

Hírdetés

A háztartás szó az új irányelv szerint szexista, mert azonnal nemet társít a kifejezéshez. Továbbá, bármely összetett szó vagy mondat, amely tartalmazza a férfi (man) szót is, szintén szexista, mert nem inkluzív, ezért használatát el kell kerülni.

Az egyetem szerint a nagypapa szó pedig azért kínos, mert egy történelmi jogi terminus – a nagypapa-klauzula – még a rabszolgatartás korára, azaz a nagypapák idejére visszautalva nem biztosított szavazati jogot a négereknek, már felszabadításuk után sem.

Az egyetem új útmutatása szerint nem csak az oktatóknak kell átalakítaniuk saját aktív szókincsüket, hanem másokat is ugyanerre kell buzdítaniuk. Sőt, az egyetem beszállítóinak is tartózkodniuk kell a mások számára sértő, nem inkluzív nyelvezet használatától. Az egyetem ezért minden alvállalkozójának a következő e-mailt küldi ki:

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy szolgáltatásukhoz, termékeikhez olyan nyelvi kifejezések kapcsolódnak, amelyek sokak számára bántóak. Vagy azért mert rasszista, vagy mert a fogyatékkal élőkre nézve sértőek, vagy, mert szexista jellegűek. Kérjük, tájékoztassanak minket arról, milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy szolgáltatásaik, termékeik mindenki számára inkluzívvá váljanak?


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »