Ügyeskedő diákok (Kézdivásárhely)

Ügyeskedő diákok (Kézdivásárhely)

Első alkalommal szervezték meg középiskolás diákok számára az üzleti tervek versenyét szombaton a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében. A rendezvényt a Pro Schola Kulturális és Nevelési Egyesület, valamint a Nagy Mózes Elméleti Líceum társadalomtudomány katedrája hozta tető alá.

A Bod Péter Tanítóképző keretében működő Pro Schola Kulturális és Nevelési Egyesület és a kantai líceum illetékeseinek az adta az érdekes verseny megszervezésének ötletét, hogy bár rengeteg versenyen méretkezhetnek meg a középiskolások, de olyan, ahol a gyakorlati érzék, kreativitás és bátorság kerül előtérbe, teljes mértékben hiányzik. A vetélkedő mellett a diákok megismerhették a helyi vállalkozókat, akik díjazzák elképzeléseiket. „Célunk, hogy a versenyzők megtanuljanak elkészíteni egy hiteles üzleti tervet, melyet szakmai zsűri értékel, véleményez, ezáltal is hozzájárulva a résztvevők fejlődéséhez” – olvasható a verseny beharangozójában.

A szakmai versenyre tizenöt négyfős csapat jelentkezett, készített üzleti tervet, amiket a maratoni hosszúságú, reggel elkezdett és délutánba átnyúló rendezvényen Barta Vilmos, a Nexxon Kft. vezetője, Gáspár Csongor és Rancz Lajos vállalkozók, Dobolyi Tünde jogász és dr. Kádár Beáta, a Sapientia Tudományegyetem csíkszeredai karának marketingoktatója elemezett ki, rávilágítva a hiányosságokra, értékelve a jó meglátásokat.

Hírdetés

A tervek között volt olyan, ami a kézműves pudingok, illetve kézműves török kávé előállítására és forgalmazására tért ki, egy másik sportfelszerelésre szakosodott üzlet beindítását célozta, akadt olyan csapat is, amely pólónyomdát indítana.

A nem könnyű helyzetben lévő zsűri döntése értelmében első helyezett lett a Nagy Mózes Líceum Lábnyom csapata, a diákok olyan kisüzletet álmodtak, ami egy csomagolásmentes, lebomló, illetve újrahasznosított anyagokból előállított termékeket forgalmaz. A csapat tagjai: Bartos Réka, Györgyjakab Imelda, Rákossy Tímea és Voloncs Kitty. Második lett a Református Kollégium X. A osztálya az ozsdolai kemencés projekttel. Azt tűzték ki célul, hogy a hagyományos ízeket a 21. század emberének asztalára visszavigyék, ezt saját stílusú főtt ételekkel, péksüteményekkel, sültekkel próbálnák elérni. A projektet Kacsó Réka, Kertész Dávid Márk, Hadnagy Anita és Miklós Bernadett állította össze. Bronzérmes lett a kantai líceum House of fantasy terve, Kocsis Balázs, Szász Zalán, Bodó Emőke és Hu­nyadi Blanka Brigitta egy szabadulószobát működtető vállalkozást mutatott be. Különdíjban részesült a Bod Péter Tanítóképző XI. A osztálya (a Duo Electric terv révén, készítők: Kádár Hanna, Kiss Boglárka, Petruț Lilla Cornelia, Sipos Johanna), hasonló elismerésben részesült az Apor Péter 12 R osztálya a Tradi Sec terv bemutatásával, a csapat tagjai: Derzsi Petra, Susarenco Anamaria, Nemes Adrian Sorin és Tănase Daniel.

A legjobb üzleti terveket pénzjutalommal és tanulmányi kirándulással díjazták, de egyetlen résztvevő sem távozott üres kézzel a versenyről. A rendezvény a Nexxon Kft., a Rotary Klub és a Wegener Pro Sanitate Alapítvány támogatásával valósult meg.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »