Ügyes, sikerült lebombázni egy 3000 éves templomot

Ügyes, sikerült lebombázni egy 3000 éves templomot

A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és a szíriai műemlékvédelmi hatóság közlése szerint a légitámadás súlyosan érintette az Ain Dara templomot, amely az időszámítás előtti 1300 és 700 közötti arámi korszakból származik.

A neohittita épület 60 százalékát lerombolta a támadás. A damaszkuszi műemlékvédelmi hatóság szerint ez „a Krisztus előtti első század egyik legfontosabb arámi épülete volt Szíriában”.

Mámun Abdulkarim, a szíriai régészeti hivatal korábbi vezetője elmondta: a templom, amelyet 1982-ben fedeztek fel, különleges, kolosszális bazaltoroszlánjairól híres. Abdulkarim szerint a légitámadás „3000 évnyi civilizációt rombolt le”.

Hírdetés

A szakértő a pusztítást a palmürai Baál-templom lerombolásához hasonlította és hangot adott a Szíria északnyugati részén lévő többi antik helyszín biztonsága iránti aggodalmának.

A hírügynökségek szerint a török hadsereg vasárnap a korábbi napokhoz képest sokkal erőteljesebb tüzérségi támadásokat és légi csapásokat hajtott végre az Afrín körzetben.

A török hadsereg január 20-án indított hadműveletet a Kurd Népvédelmi Erők (YPG) nevű fegyveres szervezet ellen Szíria Törökországgal határos részén. Ankara az Olajág nevű hadművelettel vissza akarja szorítani a kurdokat, hogy úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a határvidéken mintegy 30 kilométeres sávban.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »