Úgy tűnik Irán egyáltalán nem viccel

Úgy tűnik Irán egyáltalán nem viccel

Új urándúsító létesítményt avatott fel szerdán a közép-iráni Natanz városban az iszlám köztársaság atomügynökségének vezetője, Ali Akbár Szálihi.

Szálihi az állami televízióban sugárzott avató után elmondta, hogy az urándúsításhoz használt centrifugák építésére szolgáló létesítményt még az iráni atomprogram korlátozását célul tűző többhatalmi megállapodás 2015-ös létrejötte előtt kezdték el építeni.

Az atomügynökség vezetője reményének adott hangot, hogy a natanzi létesítményben egy hónapon belül elkészülnek az első, legújabb centrifugák, amelyek a nukleáris egyezménybe foglalt iráni kötelezettségeknek megfelelően fognak működni.

A Teherántól mintegy 250 kilométerre fekvő Natanzban olyan földalatti létesítmények vannak, melyeket majdnem 8 méter vastagságú beton körül ölel, védelmet biztosítva az esetleges légicsapásoktól – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Hírdetés

Az Iráni Atomenergia Szervezet kedden jelentette be, hogy az iszlám köztársaság megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot, s erről levélben értesíti az iráni kötelezettségeket ellenőrző Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ). A levélben állítólag tudatták, hogy Irán megkezdi az urán-hexafluorid (UF6) előállításához szükséges kapacitásnövelés folyamatát.

Az iráni lépés előzménye, hogy Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette,

országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Az egyezmény többi aláírója, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »