Úgy hírlik, szegedi "fiatalok" is segédkeznek a bevándorlócsempészetben

Úgy hírlik, szegedi "fiatalok" is segédkeznek a bevándorlócsempészetben

Mint ahogy arról tegnap beszámoltunk, Szeged határában nagy a jövés-menés, leginkább illegális bevándorlók érkeznek. Tegnap délután négyig 781 példányt vettek nyilvántartásba a rendőrök.

A Zsindex tudósítója a csütörtök hajnali óráktól Szeged környékén követte az eseményeket. Reggel fél hétkor már tucatjával látta Szeged Gyálarét városrészén a betolakodókat, akik 2-4 fős csoportokban sétálgattak. Néhol a helyiekkel beszélgettek, akik közül volt, aki megmutatta nekik, merre menjenek tovább.

"Bármelyik utcába benézek, menekülteket látok. Tíz perc alatt kéttucatnyi emberrel találkoztam" – jelentette a tudósító, aki eddig két rendőrfurgont látott a helyszínen. (Arról nem esik szó a cikkben, miből gondolja, hogy ezek a határsértők "menekültek" lennének – a szerk.) Rendészeti források egyébként azt tanácsolják a lakosságnak, hogy ne vegyék fel autóval a bevándorlókat, mert az már embercsempészetnek minősül.

Közben a tudósító látta, ahogy egy öttagú, Közel-Keletről érkezett családdal intézkednek a rendőrök. Az anya rosszul volt, ezért ellátták a mentők, akik angolul beszéltek vele. Három kisgyerekkel jött át a határon, ők pokrócokat kaptak, és beültették őket a rendőrautóba. Mint fogalmazott: "nagyon emberségesek voltak a rendőrök”.

Azt is mondta, hogy a hajnali órákban nem volt nagyobb mozgás a Tisza töltésénél, ahol tegnap rendőrlánc állt fel, hogy szervezetten fogadják a "menekülteket". Reggel hétig csak pár rendőrautót látott, viszont a város felett hajnal óta helikopter köröz.

A reggeli órákban intenzív volt a forgalom Ásotthalomnál is, ahol nyolc óra körül 30-40 ember várta, hogy rendőrségi kisbuszokban elszállítsák őket a "menekülteket" fogadó táborokba.

Hírdetés

A tudósító fél nyolc körül találkozott Szeged külvárosában egy német újságíróval, aki Thesszalonikinél csatlakozott egy palesztin férfihez, aki állítólag az Iszlám Állam elől menekült Szíriából. Mint mondta az újságíró, kilenc óra alatt értek át a határ szerb oldaláról a magyarra, ezért csapzottak, fáradtak voltak. A városban az egyik első dolog, ami fogadta őket, egy rendőri igazoltatás volt, miközben éppen a zsindexessel beszélgettek. Elsőre továbbengedték a párt, de később a palesztin férfit mégis rendőrautóba ültették. A német újságírót nem fogták el, de közölték vele, hogy hiába uniós állampolgár, akár öt év letöltendőt is kaphat, amiért segédkezett egy illegális bevándorlónak átjutni a határon. Az újságíró mondta, hogy nem adja fel, a rendőrautóban is követi a férfit, mindenképpen szeretné dokumentálni az útját.

Miután a zsindexes korábban az újságíróval és a palesztin férfival is beszélt, a rendőrök kissé ingerülten el akarták venni a kameráját, hogy visszanézzék a felvételeket. Arról kérdezgették, hogy miért van egyedül, majd amikor az igazolványát vette elő a zsebéből, arról kezdték faggatni, hogy miért remeg a keze. A válasz az volt, hogy neki "mindig remeg". Szerinte azért bánhattak vele ennyire marconán az egyenruhások, mert embercsempésznek nézték. "Egy kombi Skodával vagyok, ilyesmi szokott lenni az embercsempészeknek is, akik ráadásul mindig egyedül hozzák a menekülteket, hogy minél többen férjenek be melléjük" – mondta. Később egy rendőr elárulta neki, azért ilyen feszültek, mert tegnap reggel óta nem aludtak.

Egy szennyvíztelep mellett lakó úr arról beszélt, hogy ott van a gócpont, ahol a napraforgótáblák között akár napokig is bujkálnak. Tegnap azért volt nagy razzia a környéken, hogy kiszedjék a határsértőket a búvóhelyről, állítólag ez nagyjából sikerült is. 

Tegnap két embercsempészt is elkaptak, az ő autóik az egyik környező utcában várják, hogy elszállítsák őket a rendőrök.

Nagy üzlet a szegedi "fiataloknak"

A város szélén lakók azt mesélték a zsidó lapnak, hogy az illegális bevándorlók a helyi magyar fiatalok segítségével jutnak át a határon. Úgy nevezik őket a városban, hogy sétáltatók. Azt csinálják, hogy a szerb oldalon találkoznak a határsértőkkel, akikkel átsétálnak a kitaposott ösvényeken. Attól függően, hogy hányan vannak, milyen útvonalon jönnek, mennyire rizikós a helyzet, 100-150 eurót is elkérnek egy 30-60 perces sétáért.

A határ magyar oldalára érve megmutatják a "menekülteknek" az embercsempészek autóit, majd visszasétálnak a szerb oldalra, ahol az autójukba ülve, legálisan jönnek vissza Csonka-Magyarországra. "Ha ez tényleg így van, akkor furcsa, hogy nem szúr szemet a határőröknek, hogy néhányan naponta többször járnak át Szerbiába egy kis friss levegőt szívni" – teszi hozzá a Délvidéket szerbiázó izraelita lap.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »