Úgy fest, Trumpnak mégis meg kell majd védenie Szlovákiát (is)

Úgy fest, Trumpnak mégis meg kell majd védenie Szlovákiát (is)

Néhány nappal ezelőtt nagy ijedelmet keltett Donald Trump amerikai elnök kijelentése, amelynek politikai üzenete az volt, hogy amelyik NATO-tagállam nem költ eleget haderőre, azt nem fogja megvédeni támadás esetén az oroszoktól. Az európai elitet átjárta a félelem. A Politico brüsszeli lap csütörtökön közölte a NATO-országok hadikiadások szerinti rangsorát. Eszerint Szlovákiát még Trump megválasztása esetén is meg kell védeni az USA-nak…

Létezik egy nem kötelező érvényű, de politikai szinten az USA által nagyonis erőltetett szabály, miszerint a NATO-tagállamoknak a GDP-jük legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra kell fordítani. Ennek elmulasztásáért az USA korábban igen vehemensen támadta Németországot.

Az új rangsor szerint védelmi kiadások vonatkozásában a NATO éltanulója Lengyelország, amely 2023-ban a GDP-je 3,9 százalékát költötte fegyverkezésre (az amerikai és dél-koreai hadiipar nagy örömére). Ezzel az aránnyal a lengyelek még az USA-t is beelőzik, amely így csak a második a sorban a maga 3,5 százalékával. Az egy másik kérdés, hogy ez a 3,5 százalék így is a NATO teljes hadikiadásainak 77 százalékát teszi ki, tehát az amerikai dominancia egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen.

A harmadik helyen a görögök állnak a maguk 3 százalékával. Érdekesség, hogy ők nem az oroszok miatt költenek ennyit haderőre, hanem egy másik NATO-tagállam, Törökország miatt, akivel Ciprus kapcsán évtizedek óta fasírtban vannak.

Hírdetés

Az dobogósokat a balti államok követik, akik történelmi tapasztalatuk okán jórészt teljes joggal orosz agressziótól félnek. Észtország 2,7, Litvánia 2,5, Lettország 2,3 százalékot költ hadseregre az ország gazdasági kibocsátásából.

Finnország 2,45, Románia 2,44, a sokat kritizált, Putyin trójai falovának beállított Magyarország pedig a GDP 2,43 százalékát költi haderőre.

A 2 százalékos küszöböt a britekkel együtt Szlovákia is épphogy megugorja, megelőzve ezzel a franciákat (1,9 százalék).

!function(e,n,i,s){var d=”InfogramEmbeds”;var o=e.getElementsByTagName(n)[0];if(window[d]&&window[d].initialized)window[d].process&&window[d].process();else if(!e.getElementById(i)){var r=e.createElement(n);r.async=1,r.id=i,r.src=s,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”); Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »