Udvarra rajzolt Magyarország-térkép miatt zaklat egy székelyudvarhelyi iskolát a megszálló oláh hatalom

Udvarra rajzolt Magyarország-térkép miatt zaklat egy székelyudvarhelyi iskolát a megszálló oláh hatalom

A román oktatási minisztérium ellenőrző testülete vizsgálódik a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában, ahol a diákok Nagy-Magyarország térképét rajzolták az udvarra június 4-én, a nemzeti összetartozás napján.

A vizsgálat tényét Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő erősítette meg, aki az MTI-nek kedden elmondta: a minisztériumi emberek a következő két-három napban kivizsgálják, hogy a tanfelügyelőség miként járt el az ügyben, de az iskolában történteket is ellenőrzik.

A rajzokról készített fényképeket az iskola Facebook-oldalára tették ki közvetlenül az esemény után, de miután "a médiában kedvezőtlen fogadtatása volt", eltávolították.

Hírdetés

A Hargita megyei prefektus korábban bírálta az iskola igazgatóját, hogy a trianoni "békeszerződés" aláírásának 98. évfordulóján „politikai jellegű” rendezvénybe keverte az iskola diákjait.

Görbe Péter elmondta: a székelyudvarhelyi oktatási intézmény vendégül látta a Határtalanul program keretében a magyarországi testvériskolájukat. A főtanfelügyelő szerint az iskola tanárai azt állítják, hogy június 4-én az volt az egyik feladatuk a diákoknak, hogy rajzolják le az udvarra azokat a területeket, ahol jelenetős számú magyar közösségek élnek. A főtanfelügyelő szerint így rajzolódott ki a Nagy-Magyarország térképe. Az iskola tanárai az anyaországi és a külhoni magyarok közötti kapcsolatok építésének fontosságáról beszéltek a diákoknak.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »