Udvarfeszt – Nyári fesztivált rendeztek az arlói jezsuita Jelenét Ház udvarán

Udvarfeszt – Nyári fesztivált rendeztek az arlói jezsuita Jelenét Ház udvarán

Különleges programnak adott otthont az arlói jezsuita Jelenlét Ház június 16–17-én. Az Udvar Fesztivál egy társadalmi célú zenei, kulturális és művészeti fesztivál, mely a megér­tést, megismerést és megbéké­lést szolgálja. A rendezvényt 2022 nyarán szervezték meg először a hátrányos helyzetű borsodi településen.

A fiatal önkéntesek által szervezett kétnapos kulturális program egy megér­tést, megismerést és megbéké­lést támogató kezdeményezés, amely különböző hátterű, etnikumú és anyanyelvű emberek találko­zását hivatott elősegíteni.

Az Udvarfeszt célja, hogy új megvilágításba helyezze a roma közösséget és művészetét, ezzel segítve társadalmi elismerését.

Az idén második alkalommal megrendezett fesztiválon a látogatók és a fellépők döntő többsége helyi volt, de érkeztek érdeklődők Auszriából, sőt az Egyesült Államokból is.

A fellépők között voltak a Várkonyi Csibészek, az arlói Jelenlét Ház Szimfónia-programjának csapata; a Kale Lulugyi, a Ninos, a Zurgó együttes és az Armi trió.

A programban szerepelt a Hét Krajcár krajcár­ke­re­ső fel­nö­vés­tör­té­net Móricz Zsig­mond no­vel­lá­ja alapján, a Független Színház Magyarország előadásában; továbbá a Romano Teatro Cigány Nem­ze­ti­sé­gi Színház Egy darabot a szívemből című előadása.

A 2005-ben alakult miskolci tár­su­la­tban helyet kapnak roma és nem roma fi­a­ta­lok egy­aránt. Céljuk, hogy a kultúra esz­köz­tá­rá­val olyan hidakat emel­je­nek kul­tú­rák és szub­kul­tú­rák, ember és ember között, melyek minden kö­rül­mé­nyek között átjárhatóak.

A fesztiválon az érdeklődők egy dalíró workshopba is bekapcsolódhattak, Varga Dávid vezetésével.

Hírdetés

Az arlói származású Bari József szo­ci­á­lis mun­ka­társ, a Je­zsu­i­ta Je­len­lét Program alapító tagja vezetésével pedig roma táncórán vehettek részt. A táncóra jó al­kal­mat adott az együtt­lét­re, be­szél­ge­tés­re; a ci­gány­ság tör­té­ne­tét és kul­tú­rá­ját is ap­rán­ként ta­nul­ták a résztvevők a tánc­lé­pé­sek mellett.

Szepesi Lilla, a Liszt Ferenc Ze­ne­mű­vé­sze­ti Egyetem ötöd­éves hall­ga­tó­ja előadásában a magyarországi cigánynépzene kutatástörténetébe nyerhettek betekintést a jelenlévők. Szepesi Lilla az arlói Je­len­lét­ Ház Szim­folk prog­ram­já­nak egyik tanára; fon­tos­nak tartja, hogy a gye­re­kek iden­ti­tá­sá­nak meg­erő­sí­té­se ér­de­ké­ben meg­ala­poz­za tudását nemcsak a magyar, hanem a cigány nép­ze­né­ben is.

Az Udvarfeszt résztvevőinek az arlói Vili bácsi mesélt.

A táncházat a Zurgó együttes vezényelte.

Mustó Péter SJ és Kiss Ferenc SJ jezsuita szerzeteseket is magával ragadta a hangulat.

Az Udvarfeszt 2023 trailere valójában egy han­gu­lat­vi­deó a tavalyi fesz­ti­vál­ról:

Forrás és fotó: Jezsuiták/Facebook

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »