Tűzriadóval csalta ki áldozatait a floridai iskolai mészáros, az edző a golyók elé vetette magát

Tűzriadóval csalta ki áldozatait a floridai iskolai mészáros, az edző a golyók elé vetette magát

Szerda délután, nem sokkal a tanítás vége előtt megszólalt a tűzriadó a floridai Parklandban található Marjory Stoneman Douglas Középiskolában. A váratlan riasztás miatt a diákok és tanárok nagy tömegben – az iskolának mintegy háromezer diákja van –, zavartan kezdett kifelé menni az épületből, amikor a 19 éves Nikolas Cruz, az iskola korábbi, magatartásbeli problémák miatt kicsapott diákja tüzet nyitott. 

A rendőrség szerint a mészárlásban 17 ember meghalt, 15-en vannak kórházban. Cruz gázálarcot viselt és füstbombákat dobott el, és egy AR-15-ös félautomata gépkarabéllyal kezdett lőni mindenkire. Alaposan felkészült, mert több tár is is volt nála. Az AR-15-ös egy eredetileg katonai célra készült fegyver, különböző változatai beszerezhetők fegyverboltokban, számtalan mészárlásnál használták már, korábbi cikkünkben bővebben foglalkoztunk vele.

http://mno.hu/

A lövöldözés közben többen is készítettek felvételeket, illetve a Twitteren kértek segítséget.

http://mno.hu/

Hírdetés

Amikor a lövések eldördültek, pánik tört ki, mindenki fejvesztve menekült – írja szemtanúk beszámolói alapján a Miami Herald. A tanárok és diákok vagy a folyosón menekültek, vagy a tantermekben, az asztalok alatt próbáltak elrejtőzni. Cruz, akit társai magának való, fegyvermániásként ismertek, tizenkét embert lőtt le az iskola épületén belül, majd még kettőt a kampuszon, egyet pedig menekülés közben az úton. A sérültek közül ketten a kórházban haltak meg.

Az áldozatok nevét még nem hozták nyilvánosságra, egyeseket még nem is azonosítottak. Legalább hat diákot eltűntként keresnek. Egy áldozat neve mégis ismert lett: Aaron Feis futballedző és biztonsági ő a beszámolók szerint a diákok elé ugrott, hogy a testével védje őket. Először úgy tűnt, hogy megsérült, de túlélte a támadást, de később bejelentették, hogy meghalt. 

A támadót volt osztálytársai segítségével azonosították és vették őrizetbe a szomszédos Coral Springsben. Egy időre kórházba szállították, de a Miami Herald szerint már elhagyta az intézményt, rendőri kísérettel. Elfogásáról rövid videó is készült: 

2013 óta ez volt a 291. iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban, idén pedig már a tizennyolcadik. Az áldozatok nagy száma miatt a szerdai, floridai támadás a legvéresebb iskolai lövöldözés, ahogy többen is megjegyezték: rosszabb, mint Colombine – utalva az 1999-es, a coloradói Littletonban, a Columbine középiskolában elkövetett mészárlásra, amelyben 13-an haltak meg, illetve a két támadó, az iskola diákjai is öngyilkosságot követtek el. 

Donald Trump elnök a Twitteren fejezte ki részvétét az áldozatok családjainak. Azt hangsúlyozta, hogy egyetlen tanárnak vagy diáknak sem szabad soha úgy éreznie, hogy amerikai iskolában nincs biztonságban. Az elnök folyamatos kapcsolatban állt Rick Scott floridai kormányzóval, aki rögtön a helyszínre utazott.

http://mno.hu/

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »