Tűzparancsot adott ki a kazah elnök – pedig helyreállt az alkotmányos rend, csak nem eléggé

Tűzparancsot adott ki a kazah elnök – pedig helyreállt az alkotmányos rend, csak nem eléggé

A kazahsztáni Almatiban pénteken folytatódtak az összecsapások, ezzel egy időben a kazah elnök azt mondta, hogy az alkotmányos rend nagyrészt helyreállt az ország minden régiójában.

A belügyminisztérium közleménye szerint 26 fegyveres bűnözőt likvidáltak, és több mint háromezer embert őrizetbe vettek. A tüntetések kezdete óta 18 rendőr és nemzeti gárdista halt meg az összecsapásokban.

A legsúlyosabb helyzet Almatiban, az ország legnagyobb városában alakult ki, ahol folytatódott a lövöldözés a Köztársaság tér közelében. A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója szerint több szétlőtt autó látható a területen, legalább kettőben holttestek vannak. A város más részein viszonylagos nyugalom honol, azonban szórványosan ott is hallani lövéseket.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök reggeli nyilatkozatában azt állította, hogy az országot az elmúlt napokban sújtó példátlan zavargások után az alkotmányos rend nagyrészt helyreállt. Figyelmeztetett, hogy noha a helyi hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, a "terroristák" még mindig aktívak, ezért a megkezdett "terrorellenes műveletet" folytatni kell.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kiadta a parancsot, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül is tüzet nyithatnak a rendőrök és a katonák a kormányellenes tüntetőkre – közölte a BBC. Szerinte húszezer bandita támadta meg az ország egykori fővárosát, Almatit. A város az üzemanyagár-emelés miatti tiltakozások gócpontjává vált.

Tokajev televíziós beszédében kijelentette, hogy Oroszországból és a szomszédos államokból érkező katonai erők az ő kérésére vannak az országban, és ideiglenes jelleggel tartózkodnak ott, amíg nem sikerült helyreállítani az alkotmányos rendet. (Most akkor mégsem állt helyre?) Nagyjából 2500 katonát engedtek be Kazahsztánba.

Kazahsztán az ország három évtizeddel ezelőtti függetlenné válása óta a legsúlyosabb zavargások színtere. A demonstrációkat az országban széleskörűen használt üzemanyag, az autógáz (LPG) árának csaknem megduplázódása váltotta ki. A zavargások gyorsan átterjedtek az egész országra. A tüntetők rendkívül erőszakossá váltak, kormányépületeket gyújtottak fel, és több mint egytucat rendfenntartót megöltek, ahogy a hatóságok is többtucatnyi tiltakozó megöléséről számoltak be.

A belügyminisztérium bejelentette, hogy a rendvédelmi szervek 70 éjjel-nappal működő ellenőrző pontot állítottak fel a köztársaság területén. A Nemzetbiztonsági Bizottság (KNB) sajtószolgálata azt közölte, hogy a hatóságok az egész országra kiterjedő kritikus – vörös – terrorveszélyességi fokozatot rendeltek el.

Dauren Abajev, a kazahsztáni elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettese a Habar-24 országos televíziós csatornán elmondta, hogy a terroristák saját kommunikációs eszközeiket használják. Almatiban elsőként elfoglalták a helyi közigazgatás épületét, a televíziós csatornák irodáit, és több kísérletet tettek arra, hogy a központi televízióban élő adásba kerüljenek. Megostromolták a rendőrség székházát. Hatalmukba kerítették a repülőteret, és több repülőgépet lefoglaltak. Barikádokat és útzárakat állítottak fel minden helyszínen. A fegyveresek professzionális módon cselekedtek, és speciális puskákkal felszerelt mesterlövészeket is bevetettek.

Hírdetés

A városparancsnokság pénteken kiadott közleményében arról számolt be, hogy az Almatiban tevékenykedő terroristák állami rendszámtábla nélküli autókkal közlekednek. A hatóság felhívta az állampolgárok figyelmét, hogy járművük használatakor tartsák maguknál a szükséges okmányaikat, az autókon pedig állami rendszámtáblát használjanak, különben a rendkívüli állapot rendszerének legszigorúbb szankcióit fogják alkalmazni velük szemben.

Almatiban a zavargások résztvevői hat fegyverüzletet fosztottak ki – jelentette pénteken a Habar-24. A televízió arról is tájékoztatott, hogy ismét működik Almati nemzetközi repülőtere. Korábban a köztársaságban kialakult feszült helyzet miatt Aktobe és Aktau repülőtereit is lezárták.

Újraindult a vasúti közlekedés, amely a kitört zavargások miatt átmenetileg szünetelt. Minden állomás nyitva áll a forgalom előtt – jelentette be közleményében az országos vasúthálózat fő üzemeltetőjének vezetője. Kazahsztánnak több mint 14 000 kilométernyi vasúti fővonala van.

Sztanyiszlav Zasz, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) főtitkára telefonbeszélgetést folytatott Szadir Zsaparov kirgiz elnökkel, és megvitatta vele a kazahsztáni helyzetet a kollektív békefenntartó erőinek telepítését követően. Elhangzott, hogy a békefenntartók fő feladata Kazahsztánban a fontos kormányzati és katonai létesítmények védelme, valamint az ország rendfenntartó erőinek segítése a helyzet stabilizálásában és a törvényes mederbe való visszatérésben. Kirgizisztán 150 katonát küld Kazahsztánba a KBSZSZ békefenntartó missziójának részeként. Az orosz vezetésű szervezet összesen mintegy 2500 békefenntartót vezényel a válság sújtotta közép-ázsiai országba, előreláthatólag néhány napos vagy hetes időtartamra.

Kazahsztán fontos kőolajtermelő ország és a világ első számú urántermelője. A fő kőolajlelőhely, Tengiz termelése csütörtökön csökkent, az üzemeltető, a Chevron közlése szerint azért, mert egyes, a tiltakozásokkal rokonszenvező üzlettársak akadályozták a vasúti forgalmat. A tüntetések kezdete óta világszerte nőtt a kőolaj, és magasra szökött az urán ára.

(MTI – Telex nyomán)

Korábban írtuk:

Oroszország és Fehéroroszország is békefenntartó egységet küldött Kazahsztánba

Moszkva: kívülről szított kísérlet zajlik Kazahsztán integritásának aláásására

Almatiban tucatnyi rendfenntartó halt meg, egyiküket lefejezték

Kazahsztánban az üzemanyagok árának átmeneti szabályozásával próbálkoznak

Orosz ejtőernyősöket telepítenek Kazahsztánba, Tádzsikisztán is besegít

A kazah rendőrség "rendbontók" tucatjait ölte meg Almatiban


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »