Tűzparanccsal megtámogatott kínai hajók szemtelenkedtek a japán vizeken – Tokió elemez

Először hatoltak be kínai parti őrség hajói japán vizekre szombaton úgy, hogy egy új, a héten hatályba lépett kínai törvény szerint akár fegyvert is használhattak volna – közölte a japán parti őrség.

A kínai parti őrség hajói a lakatlan Szenkaku-szigetek közelében hatoltak be a japán vizekre, és több mint nyolc órán át tartózkodtak ott – tették hozzá.

A kínai parti őrség hajói korábban is rendszeresen hajóztak olyan vizeken, amelyet mindkét ország magának követel. Peking különösen azóta tesz ilyet, hogy Hszi Csin-pinget választották meg 2013-ban Kína elnökévé. Tavaly az év 365 napjából 333-on történt ilyen incidens – tette hozzá a Kyodo japán hírügynökség.

Hírdetés

A Szenkaku-szigeteket (kínaiul Tiaojü) Kína is magának követeli. Kína új törvénye szerint parti őrsége fegyvert használhat külföldi hajók ellen az ország által magának követelt területeken, ha oda szerinte illegálisan hatoltak be.

Az eset miatt a japán kormány felállított a miniszterelnöki hivatalban egy csoportot, amelynek feladata elemezni a helyzetet. Egyúttal tiltakozó levelet küldtek Pekingnek a külügyminisztérium közlése szerint.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »