Tűzoltók versenye Rétyen

Tűzoltók versenye Rétyen

Tűzoltók, sürgősségi esetekben használt járművek lepték el tegnap reggel Rétyet. Katasztrófa nem történt: a megyei tűzoltóversenyre érkeztek a csapatok a községközpont szabadidős és sportkomplexumába.

Két év kihagyás után mérkőzhettek meg újra a lánglovagok együttesei, a járvány előtt az utolsó megyei versenyüknek ugyancsak Réty adott otthont. A község polgármestere, Dombora Lehel ünnepi beszédében viccesen – de a valósághoz igazodva – mondta: ebben az időszakban Rétyen mindig áradás van. Biztonságot ad, hogy most ennyi önkéntes tűzoltó van jelen, lesz, aki hordja a homokos zsákokat.

Hírdetés

9 órára hirdették az ünnepélyes megnyitót, jóval azelőtt összegyűltek a csapatok – önkéntesek a megye községeiből, magángárdák nagyvállalatok, üzleti központok képviseletében –, és készültek a hivatalos rajtra. Ráduly István prefektust, az állam képviselőjét katonai tiszteletadással fogadták. A román himnusz elhangzása után a Kovászna Megyei Sürgősségi Felügyelőség parancsnoka, Adrian Simtea alezredes szólt az egybegyűltekhez. A verseny megkezdése előtt elővigyázatosságra intette a résztvevőket – tekintettel a nedves terepre, az esőre, kiemelve a gerendán való átkelés veszélyességét. „Ha az önkormányzat, a polgármester odaáll, akkor ezek az emberek – önök – a legszükségesebb pillanatokban teljes lélekkel, felkészültséggel, fizikailag ott vannak, legyen szó árvízről, tűzről vagy bármilyen esetről, ami megkívánja, hogy embertársaikon segítsenek” – értékelte az önkéntes tűzoltók munkáját.

A versenyen részt vevő csapatok megjelenésében nagy különbségek mutatkoztak. Voltak szabályszerű felszerelésben lévő brigádok, mások esetében egy feliratos trikó mutatta az összetartozást. Miért van ez? – firtattuk Dombora Lehellel, a szervezést vállaló Réty község polgármesterével. Kérdésünkre elmondta: huszonöt tagú a rétyi helyi önkéntes tűzoltócsapat. Négy-öt évvel ezelőtt alakult újra, habár a tagok ösztönzésére nem oszthattak le pénzbeli jutalékot. Az egyetlen motivációs eszközük az volt, hogy mindent megtegyenek az önkéntes tűzoltók felszereltségének biztosítására. Másodkézből, Angliából származó, alig néhány ezer kilométert futott, modern tűzoltókocsit vásároltak (ott volt a verseny helyszínén, azt kívántuk, ne is kelljen több kilométert megtennie), LEADER-pályázati lehetőségeket használtak további felszerelések – például nagy teljesítményű áramgenerátor, ruházat – beszerzésére. A lényeg azonban, hogy nem mindig a felszerelés adja a sikert, sokkal inkább a ruhákba bújt, autókba ült emberek, az önkéntes tűzoltók odaadása – emelte ki. Mindennek a koronázása három évvel ezelőtt történt meg, az akkor megrendezett megyei verseny keretében mutatták be az önkéntes tűzoltók felszereltségét – fűzte hozzá. Szükség van az önkéntes tűzoltókra tarlóégetések, más tűzesetek idején, de bármilyen katasztrófa estén is – méltatta az önkéntes lánglovagok tevékenységét.

Az értékelésre lapzártánk után került sor, a díjazottakra visszatérünk.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »