Tűzharc volt Kasmírban

Legkevesebb három pakisztáni és öt indiai katona esett el csütörtökön határvillongásokban a vitatott hovatartozású Kasmírban – közölte Ászif Gafúr vezérőrnagy, a pakisztáni hadsereg szóvivője a Twitteren.

Az iszlámábádi tájékoztatás szerint az indiai hadsereg pakisztáni területre lőtt át, az öt indiai katonát pedig a pakisztáni válaszcsapás során ölték meg. Az indiai hadsereg szóvivője ugyanakkor vitatta a pakisztáni közlést, mondván, indiai részről nem voltak áldozatok. Újdelhi szerint a tűzszünetet Pakisztán sértette meg. A közléseket eddig független forrásból nem lehetett megerősíteni.

Bár a hasonló incidensek gyakorinak számítanak, a mostani az első azt követően, hogy Újdelhi augusztus 5-én visszavonta Kasmír általa ellenőrzött részének (Dzsammu és Kasmír államnak) alkotmányos autonómiáját.

Hírdetés

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken rendkívüli – zárt ajtók mögötti – ülést tart Dzsammu és Kasmír állam különleges alkotmányos státusának visszavonása ügyében Pakisztán és Kína kérésére – jelentették be a nap folyamán diplomáciai források a világszervezetnél. A Reuters hírügynökség ugyanakkor megjegyzi: kevésbé valószínű, hogy a BT-ben valamilyen megállapodásra jutnának, mivel az Egyesült Államok hagyományosan Indiát, Kína pedig Pakisztánt támogatja.

António Guterres ENSZ-főtitkár önmérsékletre szólította a konfliktus szereplőit, hogy tartózkodjanak Dzsammu és Kasmír állam státusának bárminemű megváltoztatásától.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »